Kotlety mielone w aromatycznym sosie z grzybów suszonych. :)
55 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki na kotlety:
40 dag mięsa mielonego,
sól,
papryka ostra i słodka,
majeranek
pęczek koperku,
jajko,
2 łyżki bułki tartej + do panierowania,
1/2 bułki - wcześniej namoczonej w mleku i odciśniętej,
olej.
Składniki na sos:
25 g suszonych grzybów wcześniej namoczonych w niedużej ilości wody (u mnie 10 g borowików i 15 g maślaków),
mała cebula,
duża garść posiekanej natki pietruszki,
ciemny sos uniwersalny Łowicz,
sól,
większa łyżeczka cukru,
łyżka masła,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego.
Kotlety mielone w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie łączę z jajkiem, bułką, bułką tartą, posiekanym koperkiem i przyprawami. Formuję niezbyt duże kotlety, obsmażam na oleju aż będą rumiane, osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Wcześniej namoczone grzyby przekładam na sitko (wodę z nich odlewam do naczynia), obmywam i osuszam.
Cebulę drobno siekam i podsmażam na maśle wraz z grzybami.
Kiedy cebula się zeszkli na patelnię wkładam mięso, całość zalewam sosem i wodą z grzybów. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i cukier.
Mięso gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
W razie potrzeby doprawiam do smaku, na koniec posypuję posiekaną natką pietruszki.
Komentarze