KOTLETY MIELONE W SOSIE GRZYBOWYM

4.5 (141 ocen)

  • 55 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kotlety mielone w aromatycznym sosie z grzybów suszonych. :)

  • 55 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na kotlety:
    40 dag mięsa mielonego,
    sól,
    papryka ostra i słodka,
    majeranek
    pęczek koperku,
    jajko,
    2 łyżki bułki tartej + do panierowania,
    1/2 bułki - wcześniej namoczonej w mleku i odciśniętej,
    olej.

    Składniki na sos:
    25 g suszonych grzybów wcześniej namoczonych w niedużej ilości wody (u mnie 10 g borowików i 15 g maślaków),
    mała cebula,
    duża garść posiekanej natki pietruszki,
    ciemny sos uniwersalny Łowicz,
    sól,
    większa łyżeczka cukru,
    łyżka masła,
    2 liście laurowe,
    3 ziarna ziela angielskiego.
Wystaw ocenę:

4.5 (141 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Kotlety mielone w sosie grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie łączę z jajkiem, bułką, bułką tartą, posiekanym koperkiem i przyprawami. Formuję niezbyt duże kotlety, obsmażam na oleju aż będą rumiane, osączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
    Wcześniej namoczone grzyby przekładam na sitko (wodę z nich odlewam do naczynia), obmywam i osuszam.
    Cebulę drobno siekam i podsmażam na maśle wraz z grzybami.
    Kiedy cebula się zeszkli na patelnię wkładam mięso, całość zalewam sosem i wodą z grzybów. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, odrobinę soli i cukier.
    Mięso gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
    W razie potrzeby doprawiam do smaku, na koniec posypuję posiekaną natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować