Kotlety mielone w sosie śmietanowo-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zmielone mięso włożyć do miski.
Cebulę, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać do mięsa.
Kajzerkę namoczyć w wodzie. Kiedy napęcznieje, odcisnąć i dodać do mięsa.
Następnie wbić jajko, dodać musztardę i przyprawy. Wyrobić, do uzyskania gładkiej masy.
Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. U mnie wyszło 6 kotletów.
Kotlety podsmażyć na oleju, po kilka minut z każdej strony.
2.Rozmrożone grzyby, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę,
podsmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojony czosnek, a następnie dodać grzyby.
Smażyć 10-15 minut. Co jakiś czas mieszając. Dodać śmietanę. Podsmażyć jeszcze chwilę.
3.Do podsmażonych kotletów, dodać podsmażone grzyby ze śmietaną i bulion.
Dusić pod przykryciem 20-30 minut.
Porady
Ten sos można zrobić do innego mięsa, niekoniecznie do mielonego.
Komentarze