Mielone zawijane w boczku

4.96 (194 ocen)

Tak przygotowane mięso smakuje pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno. Lubię tak podane mielone- bardzo szybko się je robi, wystarczy uformować kotleciki i włożyć do piekarnika. Dodatkowo mięso jest także mniej kaloryczne niż smażone na patelni

Składniki:

  • Składniki na 8 sztuk:
    • 8 dość dużych plastrów boczku,
    • 600 gram mięsa mielonego (u mnie wieprzowe),
    • 1 bułka pszenna,
    • 1 duże jajko,
    • 1 cebula,
    • 3 ząbki czosnku
    • sól do smaku,
    • pieprz do smaku,
    • ¾ łyżeczki majeranku,
    • mleko do namoczenia bułki,
    • bułka tarta i tłuszcz do przygotowania formy
Wystaw ocenę:

4.96 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mielone zawijane w boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie masy mielonej 1. Bułkę namoczyć w mleku. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
    Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
    Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego odciśniętą bułkę, jajko, przygotowaną cebulę oraz czosnek. Całość mieszamy dokładnie doprawiając do smaku: solą, pieprzem i majerankiem.
  • uformowane kule 2. Przygotowane mięso dzielimy na 8 części. Z każdej części toczymy w dłoniach kulkę.
  • owijanie boczkiem 3. Uformowane mięso owijamy w przygotowane plasterki boczku. Jednym plastrem owijamy jedną porcje mięsa.
  • przed pieczeniem 4. Tak przygotowane porcje układamy koło siebie w naczyniu do zapiekania.
    Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 35-40 minut 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Mięso mielone Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować