Mięciutka łopatka w sosie cebulowym z lubczykiem

5 (7 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smaczne , proste do przygotowania danie mięsne . Doskonałe do ziemniaków czy kaszy z ogórkiem kiszonym . Wykonanie nie zajmuje wiele czasu , a aromat potrawy szybko zwabia domowników do skosztowania :)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg . surowej łopatki wieprzowej
    3 duże cebule
    4 łyżki oleju
    3 szklanki bulionu warzywnego
    2 listki laurowe
    1/2 szklanki śmietany - u mnie ukwaszona 15%
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    4 łyżki wody zimnej
    4 łyżki pokrojonego lubczyku świeżego
    1 łyżka przyprawy do mięs
    sól i czarny mielony pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

5 (7 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Mięciutka łopatka w sosie cebulowym z lubczykiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięciutka łopatka w sosie cebulowym z lubczykiem 1. Mięso myję osuszam kroję w sporą kostkę , cebulę kroję w pół plasterki .
    Na rozgrzanym oleju smażę na rumiano mięso , dodaję cebulę , podsmażam , dodaję przyprawę do mięs , listki laurowe , podlewam bulionem , duszę na małym płomieniu około godziny , do miękkości mięsa co kilka minut mieszając .
    Do całości dodaję zmieszaną mąkę z zimną wodą , mieszam , dodaję lubczyk , śmietanę , mieszam , doprowadzam do zagotowania , próbuję , doprawiam solą i pieprzem .

Porady

Potrawa nadaje się do odgrzewania :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łopatka Cebula Lubczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.69 (16 ocen)

Zdobywca nagrody

Medaliony z podudzi indyka w sosie cebulowym z pieczarkami

To może cię zainteresować