ok 1,5 kg medalionów z indyka
olej rzepakowy do smażenia
większa marchewka
5 dużych cebul
500 g pieczarek
2 łyżki masła
ok 2 litry bulionu lub wody
3 listki laurowe
4 kulki ziela angielskiego
pieprz czarny świeżo mielony
sól do smaku
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej na 3/4 szklanki zimnej wody
Medaliony z podudzi indyka w sosie cebulowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pozostawić w lodówce na noc.
Na patelni, na maśle usmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Pieczarki powinny nabrać ładnego koloru, woda powinna wyparować. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem.
W rondlu, na rozgrzanym oleju rzepakowym obsmażyć mięso.
Dodać startą na dużych oczkach marchewkę i cebule starte w plasterki na tarce do warzyw. Można cienko pokroić nożem. Przykryć i dusić kilka minut na wolnym ogniu.
Dodać, pieczarki z patelni, listki laurowe, ziele angielskie.
Całość zalać bulionem i gotować ok 1 godziny na wolnym ogniu. Cebulka powinna się całkowicie rozpaść.
Dodać sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
Mięso wyjąć na półmisek, a do sosu wlać 3/4 szklanki zimnej wody z rozprowadzoną mąką ziemniaczana. Gotować, mieszać.
Jeśli sos jest za gęsty dodać wody, a jeśli za rzadki dodać jeszcze porcję mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w zimnej wodzie.
Do sosu przełożyć z powrotem mięso.
Podawać z ziemniaczkami lub makaronem , lub kaszą i ulubioną surówką.
Smacznego
Komentarze