REKLAMA

Medaliony z podudzi indyka w sosie cebulowym z pieczarkami

wyświetlono: 496 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pyszne mięsko, w pysznym sosie.

opublikowany: 21.06.2022
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 1,5 kg medalionów z indyka
    olej rzepakowy do smażenia
    większa marchewka
    5 dużych cebul
    500 g pieczarek
    2 łyżki masła
    ok 2 litry bulionu lub wody
    3 listki laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej na 3/4 szklanki zimnej wody
Ocena:

(średnia 3.67 z 6 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Jak zrobić Medaliony z podudzi indyka w sosie cebulowym z pieczarkami?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pozostawić w lodówce na noc.
    Na patelni, na maśle usmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Pieczarki powinny nabrać ładnego koloru, woda powinna wyparować. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem.
    W rondlu, na rozgrzanym oleju rzepakowym obsmażyć mięso.
    Dodać startą na dużych oczkach marchewkę i cebule starte w plasterki na tarce do warzyw. Można cienko pokroić nożem. Przykryć i dusić kilka minut na wolnym ogniu.
    Dodać, pieczarki z patelni, listki laurowe, ziele angielskie.
    Całość zalać bulionem i gotować ok 1 godziny na wolnym ogniu. Cebulka powinna się całkowicie rozpaść.
    Dodać sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
    Mięso wyjąć na półmisek, a do sosu wlać 3/4 szklanki zimnej wody z rozprowadzoną mąką ziemniaczana. Gotować, mieszać.
    Jeśli sos jest za gęsty dodać wody, a jeśli za rzadki dodać jeszcze porcję mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w zimnej wodzie.
    Do sosu przełożyć z powrotem mięso.
    Podawać z ziemniaczkami lub makaronem , lub kaszą i ulubioną surówką.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: smak i uczucie smak i uczucie

Roladki z podudzi indyka

Roladki można podawać z ryżem, ziemniakami, makaronem, kaszą lub kluskami.

kategoria: rolada Dania główne roladki faszerowane opublikowany: 21.08.2017 | wyświetlono: 649 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_1590

Medaliony z indyka w sosie brokułowym

Lekkostrawny obiadek

kategoria: Dania główne opublikowany: 06.01.2018 | wyświetlono: 1106 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE