Medaliony z podudzi indyka w sosie cebulowym z pieczarkami

3.69 (16 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne mięsko, w pysznym sosie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ok 1,5 kg medalionów z indyka
    olej rzepakowy do smażenia
    większa marchewka
    5 dużych cebul
    500 g pieczarek
    2 łyżki masła
    ok 2 litry bulionu lub wody
    3 listki laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól do smaku
    1-2 łyżki mąki ziemniaczanej na 3/4 szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

3.69 (16 ocen)

Zobacz również:

Medaliony

Medaliony z podudzi indyka w sosie cebulowym z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Oprószyć solą i pozostawić w lodówce na noc.
    Na patelni, na maśle usmażyć pieczarki pokrojone w plasterki. Pieczarki powinny nabrać ładnego koloru, woda powinna wyparować. Oprószyć delikatnie solą i pieprzem.
    W rondlu, na rozgrzanym oleju rzepakowym obsmażyć mięso.
    Dodać startą na dużych oczkach marchewkę i cebule starte w plasterki na tarce do warzyw. Można cienko pokroić nożem. Przykryć i dusić kilka minut na wolnym ogniu.
    Dodać, pieczarki z patelni, listki laurowe, ziele angielskie.
    Całość zalać bulionem i gotować ok 1 godziny na wolnym ogniu. Cebulka powinna się całkowicie rozpaść.
    Dodać sól, pieprz czarny świeżo mielony do smaku.
    Mięso wyjąć na półmisek, a do sosu wlać 3/4 szklanki zimnej wody z rozprowadzoną mąką ziemniaczana. Gotować, mieszać.
    Jeśli sos jest za gęsty dodać wody, a jeśli za rzadki dodać jeszcze porcję mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w zimnej wodzie.
    Do sosu przełożyć z powrotem mięso.
    Podawać z ziemniaczkami lub makaronem , lub kaszą i ulubioną surówką.
    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować