Mazurskie farszynki

4.5 (181 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Farszynki to potrawa pochodząca z okolic Warmii i Mazur. Są bardzo pożywne, doskonałe w towarzystwie surówki ze świeżych warzyw:)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 90 dekagramów
    - mąka ziemniaczana: 25 dekagramów
    - jajka: 2 sztuki
    - sól: 1 szczypta

    - mięso wieprzowe gotowane: 20 dekagramów
    - jajka ugotowane na twardo: 2 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
    - pieprz: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mazurskie farszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurskie farszynki 1. Ziemniaki należy ugotować, zemleć, dodać jajka, sól, mąkę, a następnie wyrobić ciasto.
  • Mazurskie farszynki 2. Teraz możemy przyrządzić farsz: mięso zmielić razem z podsmażoną cebulą, pieprzem i ugotowanymi jajkami. Następnie wszystko mieszamy na jednolitą masę.
  • Mazurskie farszynki 3. Z ciasta formujemy wałek, kroimy go na kawałki, i formujemy placuszki.
  • Mazurskie farszynki 4. Na placuszki nakładamy farsz, zawijamy i kształtujemy kotlety.
  • Mazurskie farszynki 5. Podsmażamy je na oleju aż do uzyskania złocistej barwy.
  • Mazurskie farszynki 6. Danie najlepiej jest podawać z różnymi sosami i sałatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Komunia Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować