Kartacze mazurskie z mięsem

4.51 (154 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kartacze, potrawa pochodząca z kresów wschodnich, popularna na Mazurach, Suwalszczyźnie i Podlasiu. To kluski zrobione z surowych, tartych i gotowanych ziemniaków. Są bardzo smaczne, nadziewane surowym przyprawionym mięsem, zmielonym, okraszone skwarkami z cebulą. Z podanego przepisu wyszło 21 kartaczy.

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • ziemniaki 5 kg
    mięso wieprzowe 50 dag
    skrobia ziemniaczana ilość, w zależności od gatunku ziemniaków
    sól 2 łyżki stołowe (do gotowania ziemniaków)
    pieprz do smaku
    majeranek 1 łyżka
    sól do osolenia farszu do smaku (około 1 małej, płaskiej łyżeczki)
    pachwina wieprzowa lub boczek 30 dag
    cebula 1 szt.
    czosnek 4 ząbki
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Kluski Dania główne Pyzy

Kartacze mazurskie z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kartacze mazurskie z mięsem. 1. Okrasa:

    Pokrojoną w kostkę pachwinę lub boczek smażymy na złoty kolor, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, doprawiamy solą i pieprzem, dajemy troszkę majeranku. Smażymy aż cebula się zarumieni.
  • Kartacze mazurskie z mięsem. 2. 3 kilogramy ziemniaków obieramy i gotujemy w osolonej wodzie a pozostałe 2 kilogramy ziemniaków obieramy, płuczemy i trzemy na pulpę, startą pulpę lekko odciskamy przez gazę. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Razem mieszamy solimy do smaku i dodajemy troszkę skrobi ziemniaczanej.
  • Kartacze mazurskie z mięsem. 3. Mięso mielimy z cebulą i czosnkiem, solimy, pieprzymy dodajemy majeranek, dobrze wyrabiamy.
  • Kartacze mazurskie z mięsem. 4. Robimy z mięsa małe kulki które będziemy zawijać w rozklepane placki z masy ziemniaczanej, formujemy kartacze.
  • Kartacze mazurskie z mięsem. 5. W większym garnku gotujemy osoloną wodę. Do wrzącej wody wkładamy pojedynczo kartacze. Gotujemy około 20-25 minut. Wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej.
  • Kartacze mazurskie z mięsem. 6. Gotowe kartacze podajemy okraszone skwarkami z cebulką i tłuszczem.
  • Kartacze mazurskie z mięsem. 7. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować