Farszynki z pieczarkami

4.51 (164 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

To kolejna propozycja na wykorzystanie pozostałych np. wczorajszych ziemniaczków . Takie farszynki są bardzo sycące więc możemy je zaserwować już bez zupki. Możemy ich też zrobić więcej i później odgrzewać.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • około 600 g ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni)
    1 małe jajko
    około 1/2 szkl mąki pszennej ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 3/4 )
    troszkę mąki do obtoczenia farszynek
    sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
    olej do smażenia
    Farsz:
    250 g pieczarek
    1/2 główki cebuli
    1 ząbek czosnku
    2 czubate łyżeczki bułki tartej
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Farszynki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz


    1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
    2. Na patelni przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starte pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i przesmażamy do momentu wyparowania całej wody z patelki.
    3. Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki, dodajemy bułkę tarta, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta
  • 2. Ciasto

    4. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim przypadku rozgniotłam je szybko widelcem.
    5. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. Zagniatamy ciasto.
    6. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy na środek farsze. Zalepiamy szczelnie, tworząc owalny kształt bądź podłużny i obtaczamy w mące ;)
    7. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż farszynki się ładnie zrumienią z obydwóch stron.
    Podajemy z ulubionym sosem, sałatką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Pieczarki Nadzienie Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować