Mazurskie Farszynki

4.5 (154 ocen)

Przysmak prosto z Warmii i Mazur. Ziemniaczane ciasto z nadzieniem z mięsa drobiowego, jajka i szczypiorku. Bardzo wydajna i ekonomiczna porcja.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    200 g mąki ziemniaczanej
    2 jajka
    1 łyżeczka soli
    Farsz:
    3 cebule
    2 ząbki czosnku
    300 g mięsa drobiowego ( u mnie udziec) + włoszczyzna
    Pęczek szczypiorku
    1 ugotowane jajko
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Mazurskie farszynki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qnufl6 1. Mięso drobiowe gotujemy z dodatkiem włoszczyzny. Odcedzamy i kroimy w drobną kosteczkę. Ziemniaki oraz mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej.
  • image-1h6u2gi 2. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ubijamy.Do ziemniaków wbijamy jajka, dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy na jednolite, gładkie ciasto. Dzielimy na 8 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt (10x15 cm).
  • image-029fc0d 3. Farsz: Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Jajko i szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki farszu łączymy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem.
  • image-05db34i 4. Farszem napełniamy płaty ciasta, zwijamy do krótszego boku, zlepiamy brzegi. Farszynki smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować