Mazurek z pomarańczową glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą , dodać pokrojone w kostkę masło i jajko, zagnieść gładkie ciasto które schłodzić około 30 minut po tym czasie ciasto rozwałkować na około ½ cm i wyciąć kształt mazurka z resztek foremką wyciąć kwiatuszki i ułożyć je jeden na drugim lekko dociskając dookoła mazurka, nakłuć widelcem w kilku miejscach.
Piekarnik nagrzać do 200st i piec około 15 minut z tej porcji ciasta wychodzą dwa mniejsze lub jeden większy mazurek.
W garnku stopić masło i dodać cukier, zagotować do gotującej się masy dodać sypką galaretkę i śmietanę, mieszając zagotować i gotować jeszcze około 2 minut, odstawić do wystudzenia.
Zimną glazurą polać upieczony i wystudzony spód mazurka, odstawić do lodówki, aby glazura dobrze zastygła.
Po zastygnięciu glazury mazurka dowolnie udekorować lukrem, masa cukrową lub cukrowymi posypkami, można go też tylko posypać kandyzowana skórką z cytrusów.
Komentarze