Mazurek z pomarańczową glazurą

0 (0 ocen)

Swieta bez mazurka nie mogą się odbyć ja proponuję taki.

Składniki:

  • Ciasto:
    18 dag mąki pszennej
    5 dag cukru
    5 dag masła
    1 jajko
    Glazura:
    6 dag masła
    1/4 szklanki cukru
    1/2 szklanki śmietany 18%
    1 galaretka pomarańczowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek z pomarańczową glazurą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazurek z pomarańczową glazurą 1. Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem oraz szczyptą , dodać pokrojone w kostkę masło i jajko, zagnieść gładkie ciasto które schłodzić około 30 minut po tym czasie ciasto rozwałkować na około ½ cm i wyciąć kształt mazurka z resztek foremką wyciąć kwiatuszki i ułożyć je jeden na drugim lekko dociskając dookoła mazurka, nakłuć widelcem w kilku miejscach.
    Piekarnik nagrzać do 200st i piec około 15 minut z tej porcji ciasta wychodzą dwa mniejsze lub jeden większy mazurek.
    W garnku stopić masło i dodać cukier, zagotować do gotującej się masy dodać sypką galaretkę i śmietanę, mieszając zagotować i gotować jeszcze około 2 minut, odstawić do wystudzenia.
    Zimną glazurą polać upieczony i wystudzony spód mazurka, odstawić do lodówki, aby glazura dobrze zastygła.
    Po zastygnięciu glazury mazurka dowolnie udekorować lukrem, masa cukrową lub cukrowymi posypkami, można go też tylko posypać kandyzowana skórką z cytrusów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować