Staromodne ciasto ze staromodną książką. Połączenie idealne.
1 godz. 30 min
Składniki:
Na ciasto:
250 g masła lub margaryny
180 g cukru
3 duże lub 4 małe jajka
200 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
skórka otarta z dwóch średniej wielkości pomarańczy
Na glazurę:
200 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
2-3 łyżki cukru (w zależności od słodyczy pomarańczy)
0,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka masła
Oldschoolowe ciasto z glazurą cynamonowo-pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło ucieramy z cukrem . Nie przerywając ucierania, dodajemy pojedynczo kolejne jajka. Stopniowo dodajemy przesiane mąki i proszek do pieczenia. Miksujemy na gładkie ciasto. Na koniec dodajemy ocet i skórkę. Dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremkę 11x39 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy je przez około 60 minut.
2.Glazura:
Sok z pomarańczy wlewamy do garnka. Dodajemy cukier, cynamon i masło. Gotujemy przez około 30 minut aż do uzyskania gęstego, lepkiego syropu.
3.Jeszcze ciepłe ciasto smarujemy z wierzchu glazurą.
Porady
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę ziemniaczaną można zastąpić budyniem.
Komentarze