Sernik z makiem i glazurą pomarańczową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta należy zagnieść lub wyrobić robotem.
Blaszkę o wymiarach 30/25 wykładamy papierem do pieczenia, na dnie rozkładamy równomiernie ciasto.
Masa serowa- żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy cały ser i dalej mieszamy. Wsypujemy budynie, na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i dokładnie mieszamy.
Masę makową wcześniej przygotowujemy, dodajemy do niej kaszę mannę i dokładnie mieszamy. Na ciasto wykładamy po skosie, w formie wypukłych pasków, masę makową. Na całość wylewamy masę serową, wyrównujemy wierzch ciasta.
Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 170 C %. Po upieczeniu studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Żelka- w wrzątku rozpuszczamy żelatynę, dodajemy skórkę pomarańczową i dżem, dokładnie mieszamy i studzimy. Chłodzimy w lodówce, kiedy zacznie tężeć wylewamy równomiernie na ciasto. Całość chłodzimy.
Ciasto kroimy na kawałki i podajemy.
Komentarze