Mazurek jest bardzo smaczny ale wiadomo, jak z kajmakiem to i bardzo słodki.
1 godz. 30 min
Składniki:
SKŁADNIKI: ( duża blacha 30/35 cm) czas przygotowania: 70 minut
430 g mąki
3 żółtka
150 g cukru (może być mniej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
300 g masła lub margaryny (zimne z lodówki)
2 cukru waniliowe lub olejek
90 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki czubate)
2 duże łyżki twarożku
Dodatkowo:
4-5 łyżek dżemu (kwaśny np.malinowy, wiśniowy)
puszka kajmaku (650g) lub masa krówkowa
1/3 masła (miękkie)
olejek rumowy
Mazurek z kajmakiem i dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blachę wyłożyć pergaminem.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia. Twarde masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posypać po wierzchu mąką ziemniaczaną. Dodać sól, cukier, cukier waniliowy, żółtka i twarożek. Wszystko szybko zagnieść.
2.Ciasto rozwałkować i ułożyć na pergaminie. Nadmiar brzegów obciąć i zrobić z nich wałeczek do obłożenia boków. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić na 30 minut do lodówki. Zimne i twarde smarujemy dżemem.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180'C przez ok. 30 minut.
Upieczone pozostawić do schłodzenia.
Kajmak miksujemy z masłem do połączenia się składników. Dodać kilka kropli olejku. Posmarować gotowym upieczony mazurek. Udekorować według gustu bakaliami.
Mazurek jest kruchy i delikatny. Dżem ładnie trzyma całość .
Smacznego!
Komentarze