Mazurek z jagodami i kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

kruche ciasto, frużelina jagodowa, i pyszny kajmak - polecam

blaszka 26cm

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300g mąki
    3/4 kostki masła
    2 łyżki cukru pudru
    1 jajko

    3/4 szklanki mrożonych jagód
    2 łyżki cukru
    1 łyżka skrobii ziemniaczanej
    woda

    250g kajmaku - polecam Gostyń
    dekoracja - ciasteczka Amaretti , migdały i orzechy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Kajmak

Mazurek z jagodami i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, wkładamy do woreczka
    i odstawiamy na godzinę do lodówki
    Ciasto wałkujemy i wykrawamy koło wielkości blaszki.
    Ukladamy na blaszce posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
    Z reszty ciasta formujemy wałeczek i obkładamy brzegi.
    Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.

    Jagody i cukier wsypujemy do garnka, zalewamy odrobiną wody, tak aby zakryć dno. Podgrzewamy. Gdy zaczną się gotować, dodajemy skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w odrobinie wody. Mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia - powstanie gęsty kisiel.

    Kajmak mieszamy, żeby miał rzadszą konsystencję.

    Na ostudzony kruchy spód wykładamy frużelinę, następnie warstwę z kajmaku.
    Dekorujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować