Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Tradycyjny mazurek wielkanocny w wersji bezglutenowej. Kruche ciasto wypełnione kajmakowym nadzieniem, którego słodycz przełamana jest kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, a do tego czekolada i chrupiące orzeszki. Pycha!

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na spód:
    1) 215 g masła
    2) 130 g mąki z tapioki
    3) 260 g mąki kukurydzianej
    4) 2 żółtka
    5) 50 g cukru pudru
    6) 2 łyżki śmietany 18 %
    7) szczypta soli

    Dodatkowo:
    1) słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (ok. 250g)
    2) puszka masy kajmakowej
    3) 130 g czekolady mlecznej
    4) kilka łyżek orzechów laskowych
    5) kilka łyżek płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery Kajmak Dżemy

Mazurek bezglutenowy z kajmakiem i dżemem z czarnej porzeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło pokrojone na kawałki i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka, cukier puder, śmietanę, szczyptę soli i szybko zagniatamy (w razie potrzeby można dodać jeszcze jedną łyżkę śmietany). Z ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą, spłaszczamy i wkładamy do lodówki na godzinę.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy (najlepiej przez folię) i na wałku przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, w razie potrzeby wyrównujemy krawędzie i odcinamy nadmiar ciasta lub dolepiamy brakujące fragmenty. Z pozostałej części ciasta formujemy dwa wałeczki, zlepiamy je ze sobą, skręcamy i układamy po bokach ciasta (możemy też ulepić kuleczki, które układamy wzdłuż krawędzi). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut. Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  • 4. Orzechy laskowe i płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
  • 5. Wystudzony spód ciasta smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, na to kładziemy masę kajmakową i polewamy roztopioną i lekko wystudzoną czekoladą.

Porady

Z podanej ilości składników wyszły mi dwa mazurki w blaszkach o wymiarach: 20x30 cm i 30x30 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować