Mazurek z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO - z mąki, margaryny, cukru pudru, proszku do pieczenia oraz surowych żółtek i ugotowanych żółtek zagnieść ciasto.
Rozwałkować następnie na placek, przełożyć do formy (24x36) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temp. 180 stopni.
Wystudzić.
2.MASA- masło utrzeć na puch, a następnie stopniowo, łyżką dodawać do niego masę kajmakową i delikatnie ucierać. Z powstałej masy kajmakowej odłożyć ok. 1/4 do dekoracji, a pozostałą część wyłożyć na cieście i równomiernie rozsmarować. Widelcem lub specjalną szpatułką z ząbkami zrobić esy-floresy na masie. Za pomocą szprycy udekorować boki mazurka. Posypać je kolorową posypką i udekorować margerytkami. Ze spiczastych końcówek truskawek zrobić środki kwiatów, a z obranych ze skórki migdałów- płatki.
Wstawić do lodówki.
Porady
Ugotowane żółtka przed wymieszaniem ich z mąką przecisnęłam przez drobne sitko.
Żeby obrać migdały, najpierw należy sparzyć je wrzątkiem, a następnie zalać zimną wodą.
Komentarze