Mazurek z kajmakiem

0 (0 ocen)

Prawdziwy wielkanocny mazurek na bardzo kruchym cieście dekorowany masą na bazie kajmaku.

Składniki:

  • CIASTO:

    - 30 dag mąki
    - 25 dag margaryny
    - 3 żółtka (surowe)
    - 4 jajka (ugotowane na twardo)
    - 10 dag cukru pudru
    - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MASA:
    - 20 dag masła
    - ok. 3/4 puszki masy kajmakowej (380 g)

    DEKORACJA:
    - 4 margerytki
    - posypka kolorowa
    - migdały całe
    - 3 truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery Kajmak

Mazurek z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO - z mąki, margaryny, cukru pudru, proszku do pieczenia oraz surowych żółtek i ugotowanych żółtek zagnieść ciasto.
    Rozwałkować następnie na placek, przełożyć do formy (24x36) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temp. 180 stopni.
    Wystudzić.
  • 2. MASA- masło utrzeć na puch, a następnie stopniowo, łyżką dodawać do niego masę kajmakową i delikatnie ucierać. Z powstałej masy kajmakowej odłożyć ok. 1/4 do dekoracji, a pozostałą część wyłożyć na cieście i równomiernie rozsmarować. Widelcem lub specjalną szpatułką z ząbkami zrobić esy-floresy na masie. Za pomocą szprycy udekorować boki mazurka. Posypać je kolorową posypką i udekorować margerytkami. Ze spiczastych końcówek truskawek zrobić środki kwiatów, a z obranych ze skórki migdałów- płatki.
    Wstawić do lodówki.

Porady

Ugotowane żółtka przed wymieszaniem ich z mąką przecisnęłam przez drobne sitko. Żeby obrać migdały, najpierw należy sparzyć je wrzątkiem, a następnie zalać zimną wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Gotowanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować