Mazurek z burakiem

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

burak w smaku jest niewyczuwalny za to daje piękny kolor

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • SPÓD

    1,5 szklanki mąki pszennej
    125 gram masła
    70 gram cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 jajka

    MASA

    200 gram białej czekolady
    4 łyżki śmietanki 30 %
    1/4 łyżeczki buraka w proszku
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Mazurek z burakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPÓD

    Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto.
    Z 1/4 części ciasta uformować 2 wałeczki i zwinąć je razem.
    Spód tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    Dno wylepić ciastem.
    Wyrównać i ponakłuwać.
    Na obrzeża rozłożyć uformowany wcześniej wałeczek z ciasta.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 40 minut w 180 st C.
    Ostudzić.

    MASA

    Czekoladę razem ze śmietanką i burakiem w proszku rozpuścić w kąpieli wodnej.
    Dobrze razem wymieszać.
    Masę wylać na upieczony wcześniej spód.
    Ostudzić.
    Wstawić do lodówki do stężenia.
    Wierzch dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować