To pyszny Wielkanocny deser dla pełnoletnich domowników i gości. Osobiście uwielbiam smak bakalii wcześniej namoczonych w alkoholu, stąd też pomysł na taki mazurek. Gorąco polecam!!!
Składniki:
Prostokątna tortownica
Ciasto:
• 35 dag mąki tortowej,
• 80 gram cukru pudru,
• 20 dag masła,
• 1 jajko,
• 2 żółtko,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Rodzynkowe nadzienie:
- 1 czekolada mleczna,
- 1 czekolada gorzka,
- ½ kostki masła,
- 40 dag rodzynek złota,
- Ok 1 szklanka Alkoholu (u mnie spirytus),
Mazurek rodzynkowy dla dorosłych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta i zagniatamy je.
2.Gotowe wałkujemy na grubość około 7 mm. Wycinamy z niego format tortownicy i wykładamy nim jej dno. W resztek ciasta formujemy małe kulki z których wykonujemy ramkę mazurka. Dno ciasta nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 25 minut w 180˚C do zrumienienia.
Na upieczone i wystudzone ciasto wykładamy masę rodzynkową.
3.NADZIENIE:Rodzynki zalewamy w słoiku alkoholem, zakręcamy i odstawiamy na minimum 12 godzin.
4.Gotowe odsączamy z alkoholu
5.Czekolady wraz z masłem rozpuszczamy w rondelku. Do rozpuszczonych składników dodajemy około 1 kieliszek pozostałego alkoholu oraz odsączone rodzynki. Całość delikatnie mieszamy.
6.Gotową masę rodzynkowo-czekoladową wykładamy na ciasto kruche. Mazurek odstawiamy do chłodu, by czekolada zastygła. Przed podaniem dekorujemy go czekoladowymi jajkami.
Komentarze