Mazurek migdałowo-wiśniowy

2 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Placek z mąki migdałowej z wiśniową galaretką i polewą z czekolady, udekorowany wiśniami z syropu, całymi migdałami i płatkami migdałowymi oraz ciasteczkami Amaretti - pyszny, niezbyt słodki i bardzo efektowny.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    200 g mąki migdałowej
    150 g masła
    70 g cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    galaretka wiśniowa:
    300 g mrożonych wiśni
    1 op. galaretki wiśniowej
    polewa:
    100 g czekolady mlecznej
    50 ml śmietanki 30%
    dekoracja:
    wiśnie z syropu
    migdały blanszowane
    płatki migdałów
    ew. ciasteczka Amaretti
Wystaw ocenę:

2 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Galaretki Ciasto

Mazurek migdałowo-wiśniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, siekamy z masłem i wyrabiamy ciasto. Dno formy o wymiarach 24cm x 24cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na 20-30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni ok. 15 minut.
  • 2. Wiśnie wkładamy do garnka, zalewamy 1 szklanką wody, zagotowujemy i gotujemy kilka minut, następnie miksujemy blenderem i wsypujemy galaretkę. Mieszamy dokładnie. Kiedy galaretka zaczyna tężeć, wykładamy ją na ostudzone ciasto i odstawiamy do całkowitego stężenia.
  • 3. Śmietankę podgrzewamy, wkładamy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Przestudzoną masę wykładamy na warstwę galaretki. Ciasto dekorujemy i schładzamy.

Porady

Jeśli chcemy mieć wersję bezglutenową rezygnujemy z ciasteczek do dekoracji.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować