Mazurek migdałowo-kajmakowy

0 (0 ocen)

Doskonały, migdałowo kajmakowy smak Wielkanocy.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    300g mąki pszennej
    50g mielonych migdałów
    100g cukru pudru
    kostka masła
    jajko
    szczypta soli

    Ciasto na rant:
    150g miękkiego masła
    100g cukru pudru
    2 jajka
    250g mąki pszennej
    50g mielonych migdałów
    ziarenka z 1/2 laski wanilii

    puszka masy kajmakowej
    migdały i kandyzowane wiśnie do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery Kajmak

Mazurek migdałowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na wielkość blaszki 24x36cm. Podpiec ok 10 minut w 180 stopniach.
  • 2. Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na puch. dodać jajka, później mąkę i migdały, wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wycisnąć na ciasto ozdobny brzeg. Od razu wstawić do piekarnika (ja się zagapiłam przez co rancik trochę się rozlał) i piec ok 15 minut w 180 st. Ostudzić.
  • 3. Masę kajmakową rozsmarujemy na cieście. Z obranych migdałów i kandyzowanych wiśni robimy kwiaty. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Migdały Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować