Mazurek migdałowo-kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować na wielkość blaszki 24x36cm. Podpiec ok 10 minut w 180 stopniach.
2.Masło utrzeć z cukrem pudrem i wanilią na puch. dodać jajka, później mąkę i migdały, wymieszać. Przełożyć do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wycisnąć na ciasto ozdobny brzeg. Od razu wstawić do piekarnika (ja się zagapiłam przez co rancik trochę się rozlał) i piec ok 15 minut w 180 st. Ostudzić.
3.Masę kajmakową rozsmarujemy na cieście. Z obranych migdałów i kandyzowanych wiśni robimy kwiaty. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Komentarze