MAZUREK KAJMAKOWY

0 (0 ocen)

Mazurek ten przyrządziłam na poprzednią Wielkanoc. Ładnie wyglądał i pysznie smakował

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    - 300g mąki pszennej
    - 150g masła lub margaryny
    - 80g cukru pudru -
    -1 jajko
    Dodatkowo:
    - ok. 300 g dżemu, najlepiej kwaskowatego
    - skondensowane, słodzone mleko w puszce
    - masa marcepanowa
    - barwniki spożywcze
    -migdały
    -czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Mazurek Desery

Mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Puszkę mleka zalać wodą i gotować przez 3 godz. na małym ogniu, zostawić do ostygnięcia
  • 2. Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz. Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Placek przyciąć do wymiarów formy Ciasto, razem z papierem do pieczenia, włożyć do formy. Z resztek uformować wałeczki i zrobić brzeg.Posmarować ciasto dżemem. 4.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C bez termoobiegu do zarumienienia, ok. 25 min. Pozostawić do ostygnięcia
  • 3. Kiedy Ciasto ostygnie smarujemy je uzyskanym z mleka w puszce kajmakiem. Z masy marcepanowej, migdałów i czekolady przygotowujemy ozdoby na ciasto. (masę barwimy barwnikami spożywczymi). SMACZNEGO!

Porady

Kiedy nie mamy czasu gotować kajmaku możemy skorzystać z gotowej masy kajmakowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

4 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

mazurek kajmakowy

4 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Mazurek kajmakowy

mariosylwia :-) Gorąco polecam (-: 1 min

To może cię zainteresować