Mazurek kajmakowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Puszkę mleka zalać wodą i gotować przez 3 godz. na małym ogniu, zostawić do ostygnięcia
2.Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz. Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Placek przyciąć do wymiarów formy Ciasto, razem z papierem do pieczenia, włożyć do formy. Z resztek uformować wałeczki i zrobić brzeg.Posmarować ciasto dżemem. 4.Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C bez termoobiegu do zarumienienia, ok. 25 min. Pozostawić do ostygnięcia
3.Kiedy Ciasto ostygnie smarujemy je uzyskanym z mleka w puszce kajmakiem. Z masy marcepanowej, migdałów i czekolady przygotowujemy ozdoby na ciasto. (masę barwimy barwnikami spożywczymi). SMACZNEGO!
Porady
Kiedy nie mamy czasu gotować kajmaku możemy skorzystać z gotowej masy kajmakowej.
Komentarze