REKLAMA

Mazurek kajmakowy Magdy Gessler

wyświetlono: 6463 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

Mazurek wielkanocny to punkt obowiązkowy na świątecznym stole. Ja najbardziej lubię ten na cienkim kruchym spodzie z przesłodką masą kajmakową i dekoracją z bakalii, które przełamują nieco słodycz. Zobacz przepis na mazurek kajmakowy Magdy Gessler z dodatkiem suszonej gruszki – prosty i smaczny.

opublikowany: 21.02.2018
Udostępnij Pinterest
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na spód mazurka:
    250 g maki pszennej
    160 g zimnego masła
    100 g cukru pudru
    2 żółtka

    Składniki na wierzch mazurka:
    250 g masy kajmakowej z puszki
    75 g sparzonych i obranych migdałów
    75 g suszonych gruszek
Ocena:

(średnia 4.5 z 155 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie mazurka kajmakowego Magdy Gessler zaczynamy od spodu - mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy cukier puder. Wrzucamy też posiekane masło i żółtka. Wyrabiamy ciasto płaskim mieszadłem, aż składniki zaczną formować grudki. W razie potrzeby, można dodać kilka łyżek zimnej wody. Nie miksujemy długo – tylko do połączenia składników w kulę. Ciasto spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum godzinę.
  • 2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim układamy rozwałkowany na placek kruchy spód. Część ciasta możemy przeznaczyć na stworzenie dekoracyjnego rantu, zaplatając na przykład wałeczki ciasta w warkocz, układając go na obwodzie placka i lekko dociskając.
  • 3. Kruchy spód mazurka kajmakowego Magdy Gessler pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, aż zezłoci się. Ciasto zostawiamy do przestudzenia.
  • 4. Wierzch mazurka: Na upieczonym kruchym spodzie rozsmarowujemy masę kajmakową (jeśli ciasto będzie jeszcze delikatnie ciepłe, łatwiej będzie się kajmak rozsmarowywać). Wierzch dekorujemy migdałami i pokrojoną gruszką.

Porady

Ja migdały siekam i prażę na suchej patelni, by nabrały złotego koloru. Dzięki temu są bardziej aromatyczne i chrupiące Gruszki do mazurka kajmakowego warto wcześniej namoczyć przez kilkanaście minut w gorącej wodzie lub w gruszkówce.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE