Mazurek kajmakowy Magdy Gessler

  • wyświetlono: 3457 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Mazurek wielkanocny to punkt obowiązkowy na świątecznym stole. Ja najbardziej lubię ten na cienkim kruchym spodzie z przesłodką masą kajmakową i dekoracją z bakalii, które przełamują nieco słodycz. Zobacz przepis na mazurek kajmakowy Magdy Gessler z dodatkiem suszonej gruszki – prosty i smaczny.

Marta Kornak
  • Łatwy

Składniki

Składniki na spód mazurka:
250 g maki pszennej
160 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka

Składniki na wierzch mazurka:
250 g masy kajmakowej z puszki
75 g sparzonych i obranych migdałów
75 g suszonych gruszek

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek kajmakowy Magdy Gessler

  • 1. Przygotowanie mazurka kajmakowego Magdy Gessler zaczynamy od spodu - mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy cukier puder. Wrzucamy też posiekane masło i żółtka. Wyrabiamy ciasto płaskim mieszadłem, aż składniki zaczną formować grudki. W razie potrzeby, można dodać kilka łyżek zimnej wody. Nie miksujemy długo – tylko do połączenia składników w kulę. Ciasto spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na minimum godzinę.
  • 2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim układamy rozwałkowany na placek kruchy spód. Część ciasta możemy przeznaczyć na stworzenie dekoracyjnego rantu, zaplatając na przykład wałeczki ciasta w warkocz, układając go na obwodzie placka i lekko dociskając.
  • 3. Kruchy spód mazurka kajmakowego Magdy Gessler pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, aż zezłoci się. Ciasto zostawiamy do przestudzenia.
  • 4. Wierzch mazurka: Na upieczonym kruchym spodzie rozsmarowujemy masę kajmakową (jeśli ciasto będzie jeszcze delikatnie ciepłe, łatwiej będzie się kajmak rozsmarowywać). Wierzch dekorujemy migdałami i pokrojoną gruszką.

Porady

Ja migdały siekam i prażę na suchej patelni, by nabrały złotego koloru. Dzięki temu są bardziej aromatyczne i chrupiące
Gruszki do mazurka kajmakowego warto wcześniej namoczyć przez kilkanaście minut w gorącej wodzie lub w gruszkówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Wielkanocmazurek wielkanocnykajmakmazurek kajmakowymazurek z kajmakiemmazurekmazurek Magdy Gessler
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto wg. Magdy Gessler

Dodane przez: magmir81

Czekoladowe z gruszką na cieście francuskim...

Bardzo dobre ciasto, głęboki smak...

MAZUREK  MLECZNO - KAJMAKOWY

Dodane przez: Mariola123

MAZUREK MLECZNO - KAJMAKOWY

Mazurek kajmakowy to jeden z najbardziej...

Mazurek pomarańczowo - kajmakowy

Dodane przez: kada

Mazurek pomarańczowo - kajmakowy

Cudownie kruchy, łączy w sobie...

mazurek

Dodane przez: bieniaszka

Mazurek porzeczkowo-kajmakowy

Doskonały wypiek na wielkanocny...

mazurek

Dodane przez: bunia24

Różano-kajmakowy mazurek mojej mamy.

Najpyszniejsze ciasto Wielkanocne...

mazurek

Dodane przez: Maggi79

MAZUREK

Mazurek to tradycyjne ciasto na...