Mazowieckie pierogi z makiem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Zaciekawiony smakiem postanowiłem wypróbować przepis na pierogi z makiem. Powstały całkiem przy okazji, tzn. przy "magicznej" kutii oraz jednoczesnym lepieniu pierogów z kapustą i grzybami. No i jak nie zrobić, jak zrobić i spróbować.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mąki
    1 łyżka masła
    300-350 ml wrzątku
    2 szklanki maku
    50 g rodzynek
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    100 g posiekanych orzechów włoskich
    3 łyżki miodu
    100 ml koniaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Mazowieckie pierogi z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mazowieckie pierogi z makiem 1. Mak mielimy , gotujemy w mleku przez kwadrans. Odciskamy.
    Rodzynki moczymy w koniaku (przez 20 minut), odcedzamy (z koniakiem wiecie co zrobić ;) ).
    Łączymy mak z rodzynkami, skórką pomarańczową, posiekanymi orzechami i miodem.
    We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
    Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.

    Gotujemy w lekko osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

    Podajemy polane stopionym masłem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować