Pierogi z białym makiem

  • wyświetlono: 448 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Pierogi z makiem to jedno z moich ulubionych dań wigilijnych. Zawsze robiłam je jednak z niebieskiego maku. Tym razem w moje ręce wpadł biały:). Co mogę napisać- jest on delikatniejszy w smaku, mniej suchy, a pierogi z jego udziałem smakują rewelacyjnie. Do tego dość duża ilość bakalii, wykończenie pachnące pomarańczą i mamy pyszne świąteczne danie

Jaga85
  • 6 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

Mak:
• 250 gram białego maku,
• 4 dag masła,
• 1-2 łyżki płynnego, prawdziwego miodu do smaku,
• Olejek migdałowy na zapach,
• 1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich,
• 3 łyżki rodzynek,
• 7 mięsistych moreli,
• 3 łyżki skórki pomarańczowej,
• 0,5 szklanki mąki migdałowej
• Mleko do gotowania maku (około 1 litr)
Ciasto:
• 3 szklanki mąki + na podsypanie,
• Ok 1 szklanka gorącej wody,
• 1 jajko,
• Szczypta soli,
• 2 łyżki oleju,
Do podania:
• 8 dag masła,
• 2 łyżki skórki pomarańczowej (najlepiej domowej roboty),
• Suchy biały mak do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Pierogi z białym makiem

  • gotowanie maku1. MAK: Mleko podgrzewamy. Do ciepłego wsypujemy mak. Gotujemy go na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie mak zdejmujemy z ognia i pozostawiamy w mleku do przestudzenia na około 2 godziny. Gotowy mak odsączamy z mleka i mielimy 2 razy.
  • łączenie składników farszu2. Morele kroimy w kostkę i łączymy z pozostałymi bakaliami. W garnku rozpuszczamy masło z miodem. Do rozpuszczonych składników dodajemy mak. Następnie dodajemy do maku bakalie oraz olejek migdałowy na zapach (około 1/3 buteleczki). Podgrzaną masę zdejmujemy z ognia. Zagęszczamy ją przez dodanie do niej mąki migdałowej. Całość mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • składniki ciasta umieszczamy na stolnicy3. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnice. Dodajemy do niej sól, jajko oraz olej. Następnie stopniowo wlewamy gorącą wodę. Zagniatamy ciasto do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza.
  • nakładanie nadzienia4. Tak przygotowane wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Od szklanki wycinamy koła. Na każdą porcje ciasta nakładamy przygotowany makowy farsz.
  • formowanie5. Po nałożeniu nadzienia formujemy pierogi, dokładnie sklejając brzegi ciasta. Uformowane gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Gotowe odcedzamy.
    DO PODANIA: Masło rozpuszczamy. Pod koniec podgrzewania dodajemy do niego skórkę pomarańczową. Całość podgrzewamy razem jeszcze minutę i zdejmujemy z ognia.
    Gotowe pierogi (poporcjowane na talerze) polewamy tak przygotowanym masłem, posypujemy suchym białym makiem i podajemy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiWigiliabakalieBoże Narodzeniabiały mak

Komentarze

Podobne przepisy

image-0ik6xj3

Dodane przez: JulkaTomeczek

Pierogi z makiem

Zrobiłam je pierwszy raz i bardzo...

Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną

Dodane przez: ewaeu

Pierogi z białym serem i kaszą gryczaną

Najlepiej smakują ze skwarkami...

image-0mqtedl

Dodane przez: słodyczka

Pierogi z białym serem

na słodko

Pierogi z kaszą gryczaną i serem

Dodane przez: Ola1984

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Kasza gryczana i biały ser, to...

pierogi

Dodane przez: Babcia Tereska

PIEROGI Z BIAŁĄ KAPUSTĄ I ZIEMNIAKAMI

Dla wielbicieli pierogów. Polecam...

Pierogi z makiem

Dodane przez: RedakcjaPP

Pierogi z makiem

Można je również faszerować grzybami.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE