Masło domowe

5 (163 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

bardzo smaczne

  • 30 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 opakowania słodkiej śmietany 30% po 330 ml , kupiłam ją w Biedronce
    oraz słoik 1,5 litrowy
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Masło domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śmietanę wlać do słoika, zakręcić i energicznie potrząsać ok. 15- 20 minut. Po ok. 10 minutach zrobi się bardzo gęsta śmietana, aż trudno ją ubijać ale po chwili energicznego potrząsania wytrąci się maślanka i powstanie masło. Ubijać jeszcze kilka minut, potem ostrożnie zlać maślankę, łyżką uklepać masło w bryłkę i wyłożyć na półmisek, zalać zimną wodą, wygładzić masło, zlać wodę i znów zalać zimną wodą, robiłam tak 3 razy.
    Uformować osełkę i schłodzić. Z tej ilości wyszła 1 kostka masła czyli około 200 gram

Porady

Ewentualnie jeszcze można przed ubiciem dodać szczyptę soli i dla koloru sok odciśnięty, przez gazę ,ze startej marchewki, tyle tylko, aby zabarwić śmietanę, ja nie dodałam

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować