Jak zrobić domowe masło – składniki

Aby zrobić masło potrzebujemy jedynie śmietany. To sprawia, że przygotowanie go samodzielnie w domu jest banalnie proste. Szczególnie też, że śmietana to produkt, który kupić można w każdym sklepie.

Jaką śmietanę wybrać? Im więcej tłuszczu, tym lepiej. Dlatego warto sięgnąć po śmietanę 36%, choć oczywiście domowe masło zrobione z wykorzystaniem śmietany z trzydziestoprocentową zawartością tłuszczu też się uda. Warto też wykorzystać wiejską, tłustą śmietanę. Od niedawna w sklepach dostępna jest także śmietana 42%, która właśnie do zrobienia z niej masła nadaje się wręcz doskonale.

Śmietana, którą wybierzemy, powinna być mocno schłodzona, warto więc odpowiednio wcześniej schować ją do lodówki.

Zależnie od zawartości tłuszczu z 2 litrów śmietany wyjdzie około 500 g domowego masła.

 

Jak zrobić domowe masło - przygotowanie

Przygotowanie masła ze śmietany jest niezwykle proste. Wystarczy wlać ją do miski i przy pomocy miksera długo ubijać, aż śmietana zważy się i tłuszcz w formie grudek oddzieli się od maślanki. Jeśli nie mamy miksera, śmietanę należy umieścić w słoiku, zakręcić go i energicznie potrząsać przez kilkanaście minut. Śmietana zgęstnieje, a następnie wytrąci się maślanka i powstanie masło domowe.

Maślankę należy zlać (można ją wykorzystać do ciasta drożdżowego, naleśników czy chleba), grudki masła natomiast formujemy w kulę, przekładamy na sito i przelewamy wodą. Czynność należy kilkukrotnie powtórzyć, by pozbyć się resztek maślanki.

Innym sposobem to przełożenie masła do naczynia z wodą i płukanie go, zmieniając wodę, do momentu aż woda będzie zupełnie czysta. Tak przygotowane masło zostawiamy na sicie do odcieknięcia.  To jest też moment, kiedy można dodać soli do smaku, choć nie jest to konieczne. Domowe masło formujemy, przekładamy do maselniczki lub pudełka i wstawiamy do lodówki. Należy pamiętać, że domowe masło zachowuje świeżość do 48 godzin.

 

Jak zrobić domowe masło czosnkowe

Znając już przepis na domowe masło, możemy dowolnie wzbogacać jego smak. Najpopularniejsze i najbardziej lubiane jest oczywiście masło czosnkowe, idealny dodatek do grzanek, tostów lub po prostu chleba.

Przygotowanie masła czosnkowego, jeśli wcześniej zrobiliśmy to domowe, jest banalnie proste. Po wypłukaniu masła z maślanki wystarczy na porcję 100 g (czyli pół klasycznej kostki) dodać 2-3 przeciśnięte przez praskę duże ząbki czosnku, sól i pieprz, 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki i dobrze wymieszać.

Niewiele składników potrzeba, by przygotować takie smakowe smarowidło, a jest ono dużo smaczniejsze niż kupne i co ważne – zdrowsze. Dlatego jeśli lubicie masło wzbogacone aromatycznymi ziołami i przyprawami, chilli, chrzanem czy papryką, zróbcie najpierw domowe masło śmietankowe, a potem dorzućcie ulubione dodatki!