Maślany krupnik z podrobami drobiowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone, umyte żołądki, pokrojone w paski zalewam bulionem, dodaję listki laurowe, ziarna ziela angielskiego. Gotuję ok. 40 minut. Do bulionu z żołądkami dodaję przekrojone w pół plasterki marchewki i pietruszkę, wsypuję kaszę. Całość mieszam, gotuję ok. 10 minut, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuję. W tym czasie na masełku obsmażam z obu stron wątróbkę, dodaję cebulkę pokrojoną w kostkę, podsmażam. Wątróbkę wyjmuję, kroję w paseczki. Wątróbkę i maślaną cebulkę dodaję do zupy. Dodaję także roztarty w rękach majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam solą i pieprzem, mieszam, kilka chwil gotuję, próbuję. Jeśli warzywa są ugotowane, nie potrzeba więcej soli ani pieprzu, dodaję zieleninę, mieszam, podaję.
Komentarze