PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Krupnik zimowy na wędzonym boczku z podrobamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0008/94/krupnik-na-wedzonym-boczku-z-podrobami.jpeg41283096http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/krupnik-na-wedzonym-boczku-z-podrobami
400 g wędzonego surowego boczku
duża cebula
300 g żołądków kaczych
listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
2 marchewki
pietruszka
kawałek selera
4 większe ziemniaki
5 łyżek kaszy jęczmiennej perłowej
200 g wątróbki z kurczaka
pieprz młotkowany z kolendrą
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki majeranku
sól do smaku
natka pietruszki drobno posiekana
Sposób przygotowania przepisu:
Krupnik zimowy na wędzonym boczku z podrobami
1.
Boczek pokroić w plastry/ kwadraty. Przełożyć do garnka i usmażyć. Jeśli jest bardzo chudy to dodać łyżkę oleju rzepakowego.
Do wysmażonego boczku dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Dusić kilka minut na wolnym ogniu, mieszać. Dodać żołądki kacze wcześniej oczyszczone, dokładnie umyte i pokrojone na mniejsze kawałki. Zalać wrzątkiem ok. 2 l. Dodać listek i ziele. Gotować 20 min na wolnym ogniu.
Następnie dodać pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i selera. Gotować 15 min.
Dodać ziemniaki też pokrojone w kostkę i kaszę perłową. Gotować 15 min. Pomieszać od czasu do czasu.
Na koniec dodać wątróbkę oczyszczoną, umytą i pokrojoną na mniejsze kawałki. Gotować jeszcze 15 min.
Dodać pieprz młotkowany z kolendrą, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, majeranek i sól do smaku.
Na talerzu posypać obficie posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze