Maślane ciasteczka z rodzynkami (z patelni) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy dokładnie z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i rodzynki. Wlewamy rozkłócone jajka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 części.
2.Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy lekko wysypanej mąką na około 4-5 mm grubości. Jeśli ciasto lepi się do wałka, wierzch też możemy lekko posypać. Wykrawamy niewielkie krążki (możemy to zrobić foremką, ja użyłam literatki).
3.Patelnię (koniecznie teflonową bez zarysowań) smarujemy masłem i rozgrzewamy na bardzo wolnym ogniu. Następnie układamy po kolei ciasteczka, tak, żeby miały między sobą kilka milimetrów odstępu. Smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony.
4.Przed wyłożeniem każdej następnej partii ciasteczek na patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła.
Komentarze