Maślane ciasteczka z rodzynkami (z patelni)

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszny deser do kawki prosto z... patelni. Jak widać nie trzeba mieć piekarnika, żeby upiec chrupiące, kruche maślane ciasteczka.

  • 45 min

Składniki:

  • -100 g miękkiego masła
    -3 szklanki mąki
    -1/2 szklanki cukru pudru
    -1/2 szklanki cukru
    -1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
    -2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 jaja
    -3-4 łyżki rodzynek

    dodatkowo:
    -masło do smażenia ciastek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Maślane ciasteczka z rodzynkami (z patelni) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy dokładnie z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i rodzynki. Wlewamy rozkłócone jajka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 części.
  • Wykrojone ciasteczka 2. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy lekko wysypanej mąką na około 4-5 mm grubości. Jeśli ciasto lepi się do wałka, wierzch też możemy lekko posypać. Wykrawamy niewielkie krążki (możemy to zrobić foremką, ja użyłam literatki).
  • Ciasteczka na patelni 3. Patelnię (koniecznie teflonową bez zarysowań) smarujemy masłem i rozgrzewamy na bardzo wolnym ogniu. Następnie układamy po kolei ciasteczka, tak, żeby miały między sobą kilka milimetrów odstępu. Smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony.
  • 4. Przed wyłożeniem każdej następnej partii ciasteczek na patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować