Maślane ciasteczka z dżemem

4.99 (160 ocen)

  • 45 min

Idealnie kruche, mocno maślane. W sam raz do popołudniowej kawy.

  • 45 min

Składniki:

  • - kostka masła,
    - 2 szklanki mąki,
    - 1/3 szklanki cukru,
    - 1 opakowanie cukru wanilinowego,
    - 1 żółtko,
    - słoiczek ulubionego dżemu (np. porzeczkowego) lub powideł,
    - cukier puder do oprószenia.
Wystaw ocenę:

4.99 (160 ocen)

Maślane ciasteczka z dżemem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło posiekaj na kawałki, wymieszaj z mąką, dodaj cukier, cukier waniliowy oraz żółtko, zagnieć gładkie ciasto.
    Za pomocą maszynki z końcówką do ciasteczek lub szprycy cukierniczej wyciśnij okrągłe ciasteczka.
    Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w temperaturze 180 st.C, ostudź.
    Ciasteczka przekładaj po 2 podgrzanym dżemem lub powidłami. Przed podaniem możesz je delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

Porady

Jeśli nie dysponujesz szprycą cukierniczą lub maszynką do mięsa z końcówką do ciasteczek, możesz wycinać okrągłe ciasteczka foremką i takie przekładać kremem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować