Maślane bułeczki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z margaryny, mąki i cukru przygotować kruszonkę. Kiedy będzie odchodzić od rąk i da się rozcierać palcami, na czas przygotowywania bułeczek, schłodzić ją w lodówce.
Drożdże rozpuścić w połowie ciepłego mleka/maślanki, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Zamieszać tak, by rozetrzeć grudki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, jaja ubić z resztą cukru, dodać wyrośnięty zaczyn, szczyptę soli oraz stopione 4 łyżki masła. Wyrobić ciasto, kiedy składniki się połączą, odstawić znów do wyrośnięcia na minimum 30 min. Kiedy ciasto podwoi objętość, odrywać po kawałku, formować bułeczki. Jeśli chcemy uzyskać wzór kwiatka, najpierw układamy 1 bułeczkę na środku, resztę dołączamy po bokach. W trakcie pieczenia bułeczki się skleją, ale bardzo łatwo się od siebie odrywają. Ułożone na blaszce (wyłożonej pergaminem lub naoliwionej) bułki, posmarować rozkłóconym jajkiem lub mlekiem. Obsypać kruszonką. Piec w temp. 175'C przez 20 min. Pod koniec pieczenia zmniejszyć temp. do 150 'C, na 3-5 min. można włączyć termoobieg.
Komentarze