Bułeczki maślane z kruszonką

5 (180 ocen)

Puszyste, miękkie bułeczki do dżemu. Idealne na śniadanie.

Składniki:

  • 4 szkl mąki
    1 szkl ciepłego mleka
    80 g masła roztopionego
    2 łyżki cukru
    1 jajko
    1 żółtko
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka oleju
    11 g suchych drożdży
    3/4 łyżeczki soli

    Kruszonka:
    1 łyżka mąki
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka masła

    1 białko do smarowania
Wystaw ocenę:

5 (180 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułeczki maślane z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie, odchodzące od ręki ciasto. Miskę przykryć i zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Z wyrośniętego ciasta uformować 20 małych bułeczek, położyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
  • 3. Bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką.
  • 4. Składniki kruszonki rozetrzeć w dłoniach.
  • 5. Bułeczki pieczemy ok 30 min w temp 170 *C
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować