BUŁECZKI MAŚLANE Z KRUSZONKĄ

4.45 (152 ocen)

Zapraszam na ciepłe bułeczki:)

Składniki:

  • 1/2 kg maki
    3 dag drożdży
    10 dag cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    10 dag roztopionego masła
    1 jajko
    1 zoltko
    sol na końcu łyżeczki

    1 jajko
    2 łyżki mleka

    Kruszonka:
    5 dag masla
    5 dag cukru
    10 dag mąki







Wystaw ocenę:

4.45 (152 ocen)

Zobacz również:

Bułki Ciasto drożdżowe Desery

Bułeczki maślane z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn:1 łyżka cukru, 2 łyżki mąki i 5 łyżek ciepłego mleka oraz wkruszone drożdże, wymieszac i pozostawić az zaczyn zacznie podwajać objętość.
  • 2. Jajka ubić cukrem, dodać do zaczynu, powoli dodawać mąkę ora resztę mleka i maslo. Wyrabiać az ciasto będzie gładkie. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodać odrobinę mąki.
  • 3. Ciasto odstawić na ok. 45 min do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość
  • 4. Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką.Podzielić na mniejsze cęści i formowac małe bułeczki.
  • 5. Układać w foremce posmarowanej tłuszczem. Odstawić na chwilę do podrośnięcia.
  • 6. Posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem.Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, pieczenie: ok. 40-45 minut do momentu aż bułeczki się zarumienią.
  • 7. Kruszonka: wszystkie składnieki wymieszać do momentu aż zrobi się piasek, można na chwilę wstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować