bułeczki maślane z kruszonką

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

delikatne i pyszne

  • 60 min

Składniki:

  • 600 gram mąki pszennej+do podsypania
    250 ml ciepłego mleka
    80 gram cukru+1 łyżeczka cukru waniliowego
    50 gram stopionego, schłodzonego masła
    2 jaja
    1 żółtko (białko do posmarowania bułeczek)
    25 gram drożdży
    kruszonka:
    0,5 szklanki mąki
    1/4 szklanki cukru
    50 gram miękkiego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery Kruszonka

Bułeczki maślane z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 minut.

    Do pozostałej mąki dodajemy cukier, jaja, żółtka, cukier waniliowy, rozczyn, masło i zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
    Następnie krótko zagniatamy, formujemy wałek, dzielimy na 10 równych części, formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy do napuszenia. W tym czasie masło zagniatamy z mąką i cukrem. Bułeczki smarujemy pozostałym, rozmąconym białkiem, smarujemy bułeczki, posypujemy kruszonką, pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Porady

do bułeczek możemy zapakować sezonowe owoce :), jak również dżemy, powidła i kremy czekoladowe

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować