Bułeczki maślane z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 minut.
Do pozostałej mąki dodajemy cukier, jaja, żółtka, cukier waniliowy, rozczyn, masło i zagniatamy elastyczne ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Następnie krótko zagniatamy, formujemy wałek, dzielimy na 10 równych części, formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiamy do napuszenia. W tym czasie masło zagniatamy z mąką i cukrem. Bułeczki smarujemy pozostałym, rozmąconym białkiem, smarujemy bułeczki, posypujemy kruszonką, pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Porady
do bułeczek możemy zapakować sezonowe owoce :), jak również dżemy, powidła i kremy czekoladowe
Komentarze