Marysieńka

4.5 (149 ocen)

Ciasto z książki siostry Anastazji, z moimi małymi zmianami. Jest pyszniutkie, delikatne i nie za słodkie. Rozpływa się w ustach. Często je robię a goście się nim zachwycają.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    I PLACEK:
    - 7 jaj
    - ¾ szklanki cukru
    - 2 pełne łyżki sypkiego kakao
    - 0,5 szklanki mąki pszennej
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.

    II PLACEK:
    - 25 dag włoskich orzechów
    - 5 białek
    - ¾ szklanki cukru kryształu
    - 1 i ½ łyżki miodu
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżka mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    KREM:
    - ½ litra mleka
    - 1 cukier waniliowy
    - 5 żółtek
    - ¾ szklanki cukru
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    - 2 łyżki mąki pszennej
    - 1 kostka margaryny.

    POLEWA:
    - 125g margaryny
    - ½ szklanki cukru pudru
    - 3 łyżki mleka
    - 2 łyżki kakao.


    ORAZ:
    - 50 g płatków migdałowych.
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z orzechami Desery

Marysieńka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:

    1. Placek I: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywno. Nie przerywając ubijania, dodajemy po jednym żółtku oraz mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wlewamy do formy(25x36 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok.30 minut w 170°C. Studzimy. Biszkopt przekrawamy na pół.
    2. Placek II: białka ubijamy z cukrem. Dodajemy pokrojone drobno orzechy oraz resztę składników i mieszamy. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 25 minut.
    3. Krem: odlewamy pół szklanki mleka, a resztę zagotowujemy z cukrem waniliowym. Ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy mąki i pół szklanki mleka. Wszystko wlewamy na gotujące mleko i gotujemy z tego budyń. Ucieramy margarynę i dodajemy przestudzony budyń.
    4. Polewa: W rondelku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier puder i mleko. Gdy się rozpuści, zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i energicznie mieszamy.
    5. Przełożenie placka: I placek(pierwsza część)- krem- II placek(orzechowy)- krem – I placek(druga część). Na wierzchu polewamy czekoladową polewę i posypujemy wiórkami migdałowymi.

Porady

Najlepiej smakuje schłodzone następnego dnia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Migdały Miód Orzechy Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować