1.Biszkopt kakaowy
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania stopniowo cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.
Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką.
Foremkę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem . Tylko dno.
Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut do tzw suchego patyczka.
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.
Placek orzechowy
Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier.
Orzechy wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz miodem i proszkiem do pieczenia.
Dodać wszystko do piany i delikatnie wymieszać szpatułką.
Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlac ciasto.
Piec w 180 stopniach C około 40 minut.
Krem
1/2 szklanki mleka wymieszać z mąką, cukrem, żółtkami . Resztę mleka zagotować po czym wlać do wrzątku i mieszając gotować aż powstanie budyń
Wystudzić.
Masło utrzeć, a następnie stopniowo dodawać wystudzonego budyniu stale ucierając.
Polewa
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać mleko masło i wymieszać.
Składanie ciasta
Biszkopt
1/2 masy
placek orzechowy
1/2 masy
biszkopt
polewa czekoladowa
Komentarze