ciasto "Marysieńka"

4.33 (220 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To popularne ciasto jak najbardziej zasłużyło sobie na dobrą opinię...delikatny czekoladowy biszkopt w połączeniu z aksamitnym budyniowym kremem i ciastem pełnym chrupiących orzechów to cudowne połączenie, któremu absolutnie nie można się oprzeć :))))

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt:
    7 jajek
    1 szklanka cukru
    2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia (z górką)
    5 łyżek mąki pszennej tortowej (z górkami)
    szczypta soli

    ciasto orzechowe:
    5 białek
    250 gramów włoskich orzechów pokrojonych średnio drobno
    1 pełna po brzegi szklanka cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej (z górką)
    1 łyżka mąki pszennej tortowej (z górką)
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    krem budyniowy:
    5 żółtek
    250 gramów masła lub margaryny
    0,5 litra mleka
    2 kopiaste łyżki cukru waniliowego
    1 i 1/4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej (z małymi górkami)

    polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.33 (220 ocen)

Ciasto "marysieńka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt czekoladowy.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
    Potem wrzucamy żółtka, miksujemy na średnich obrotach krótko, do połączenia, potem wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, miksujemy krótko na średnich obrotach, do połączenia.
    Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyścielamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto.
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy biszkopt i pieczemy około 35 minut, do suchego patyczka, studzimy.
  • xxx 2. Ciasto orzechowe.
    Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukier, miksujemy na najszybszych obrotach do uzyskania szklistej bezy.
    Potem wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach krótko, do połączenia.
    Na końcu wsypujemy posiekane orzechy, mieszamy delikatnie łyżką.
    Tą samą blaszkę wyścielamy nowym papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy powierzchnię.

    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 30 minut, do suchego patyczka.
    Ciasto wyjmujemy i studzimy.
  • xx 3. Krem budyniowy.
    5 żółtek ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na piankę o jasnym kolorze, wlewamy mleko i dodajemy mąkę ziemniaczaną, wszystko miksujemy do połączenia składników, ale nie za długo.
    Resztę mleka zagotowujemy, kiedy zawrze wlewamy mieszaninę i podgrzewając do zagotowania cały czas mieszamy by nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje intensywnie mieszając gotujemy przez około 2 - 3 minuty, następnie zdejmujemy z gazu i studzimy do temperatury pokojowej.
    Masło lub margarynę (najlepiej o temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puszystą masę, dodajemy budyń i miksujemy do połączenia składników.
  • xx 4. Ciasto czekoladowe przecinamy na dwa blaty.
    Blaszkę ponownie wyścielamy papierem, na którym piekł się ciemny biszkopt, wkładamy jeden blat ciemnego ciasta, smarujemy połową kremu budyniowego.
    Na krem układamy ciasto orzechowe i lekko, ale z wyczuciem dociskamy.
    Ciasto orzechowe smarujemy pozostałym kremem i przykrywamy wierzchnim blatem biszkoptu kakaowego.
    Ciasto wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

    Następnie przygotowujemy polewę czekoladową i dekorujemy ciasto.

    Na końcu wkładamy je do lodówki na kilkanaście godzin.

    Smacznego :)

Porady

Ciasto jest najlepsze na drugi, trzeci dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować