CIASTO MARYSIEŃKA

4.5 (200 ocen)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo znane i pyszne ciasto. Ciasto z dwoma ciemnymi biszkoptami i bezą orzechową. Ciasto przełożone masą budyniową i powidłami. Ciasto oblane polewą czekoladową. Robiłam już kilka razy to ciasto, to trochę zmieniłam.

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT : 2 x
    -4 jajka
    -3/4 szklanki cukru
    -2 budynie czekoladowe
    -1 łyżka mąki pszennej
    -1 łyżka płaska kakao
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    BEZA ORZECHOWA:
    -5 białek
    -200 g siekanych orzechów włoskich
    -200 g cukru drobnego
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka mąki pszennej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    DO NASĄCZENIA:
    -1/2 mocnej kawy i posłodzonej

    DO POSMAROWANIA:
    -powidła węgierkowe-420 g.

    MASA BUDYNIOWA:
    -1 l. mleka
    -5 żółtek
    -2 budynie waniliowe z cukrem
    -1 cukier waniliowy
    -400 g. masła

    polewa:
    -200 g. czekolady deserowej
    -100 ml.śmietanki 30 %
    -25 g. masła
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty Beza Ciasto

Ciasto marysieńka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • CIASTO MARYSIEŃKA 1. biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem.Następnie dodawać po żółtku.Przesiewać budynie z mąką z kakao i proszkiem. Mieszać ale już łopatką, lecz nie za długo, żeby nie opadło. Wyłożyć na blachę 30x40 cm.wyłożoną papierem do pieczenia.Piec ok. 30 min w 175*.
    Drugi biszkopt upiec tak samo.
  • CIASTO MARYSIEŃKA 2. beza-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem.Przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać. Dodać orzechy,lekko wmieszać. Przełożyć do takiej samej blaszki i piec ok.30 min w 175 *.
  • CIASTO MARYSIEŃKA 3. eden biszkopt włożyć do tej samej blaszki, co się piekł, tylko boki wyżej zabezpieczyć.
  • CIASTO MARYSIEŃKA 4. Nasączyć kawą i posmarować połową powideł.
  • CIASTO MARYSIEŃKA 5. masa- Żółtka rozmieszać z cukrem waniliowym. Dodać budyń i mieszać dolewając 1 szklankę mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Albo przykryć ściśle folią spożywczą. Zapobiegnie to powstaniu kożucha. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem, dodając jego porcjami.Połową masy posmarować biszkopt z powidłami.
  • CIASTO MARYSIEŃKA 6. Przykryć bezą.
  • CIASTO MARYSIEŃKA 7. Tutaj nie nasączamy, tylko smarujemy resztą powideł.
  • CIASTO MARYSIEŃKA 8. Wyłożyć resztę masy i rozsmarować.
  • CIASTO MARYSIEŃKA 9. Przykryć drugim biszkoptem, ale dołem do góry. Nasączyć resztą kawy.
  • CIASTO MARYSIEŃKA 10. polewa- Czekolady roztopić nad parą ze śmietanką i masłem. Trochę ostudzić i posmarować placek. Można zrobić wzorek na niej.Ciasto schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (199 ocen)

Marysieńka1

To może cię zainteresować