Bardzo znane i pyszne ciasto. Ciasto z dwoma ciemnymi biszkoptami i bezą orzechową. Ciasto przełożone masą budyniową i powidłami. Ciasto oblane polewą czekoladową. Robiłam już kilka razy to ciasto, to trochę zmieniłam.
Ciasto marysieńka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt- Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem.Następnie dodawać po żółtku.Przesiewać budynie z mąką z kakao i proszkiem. Mieszać ale już łopatką, lecz nie za długo, żeby nie opadło. Wyłożyć na blachę 30x40 cm.wyłożoną papierem do pieczenia.Piec ok. 30 min w 175*.
Drugi biszkopt upiec tak samo.
2.beza-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem.Przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać. Dodać orzechy,lekko wmieszać. Przełożyć do takiej samej blaszki i piec ok.30 min w 175 *.
3.eden biszkopt włożyć do tej samej blaszki, co się piekł, tylko boki wyżej zabezpieczyć.
4.Nasączyć kawą i posmarować połową powideł.
5.masa- Żółtka rozmieszać z cukrem waniliowym. Dodać budyń i mieszać dolewając 1 szklankę mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Albo przykryć ściśle folią spożywczą. Zapobiegnie to powstaniu kożucha. Miękkie masło utrzeć z zimnym budyniem, dodając jego porcjami.Połową masy posmarować biszkopt z powidłami.
6.Przykryć bezą.
7.Tutaj nie nasączamy, tylko smarujemy resztą powideł.
8.Wyłożyć resztę masy i rozsmarować.
9.Przykryć drugim biszkoptem, ale dołem do góry. Nasączyć resztą kawy.
10.polewa- Czekolady roztopić nad parą ze śmietanką i masłem. Trochę ostudzić i posmarować placek. Można zrobić wzorek na niej.Ciasto schłodzić.
Komentarze