Kawowa "marysieńka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt czekoladowy
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy po 1 żółtku nie przerywając miksowania. Gdy dodamy wszystkie żółtka, do masy przesiewamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników.
Blaszkę o wymiarach 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy ok. 30-35 minut.
2.Ciasto orzechowe
Orzechy siekamy średnio drobno. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie do masy przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy orzechy i krótko mieszamy. Blaszkę o tych samych wymiarach lub tą samą w której piekliśmy biszkopt wykładamy nowym papierem do pieczenia. Ciasto równo wylewamy, pieczemy w 180C przez 30 min
3.Krem budyniowy
Odmierzamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy żółtka, budyń i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy blenderem na gładko. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Gdy zacznie wrzeć wlewamy zmiksowane mleko z żółtkami i podgrzewamy, aż do zagotowania cały czas energicznie mieszając by nie powstały grudki. Odstawiamy do wystudzenia.
Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puszystą masę, stopniowo, łyżka po łyżce dodając ostudzony budyń. Miksujemy do połączenia składników.
4.Wykonanie całości:
Ciasto czekoladowe za pomocą ostrego noża przecinamy na dwa blaty.
1 część biszkoptu
1/2 ponczu
1/2 kremu
ciasto orzechowe
1/2 kremu
1 część biszkoptu
1/2 ponczu
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pod koniec dodając śmietankę. Ciasto równo polewamy przygotowaną polewą. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Komentarze