Kawowa "Marysieńka"

4.39 (230 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Takie ciasto możecie przygotować w formie okrągłej i podać jako tort. Wygląda wspaniale, a smakuje jeszcze lepiej.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jajek
    3/4 szklanki cukru
    2 duże łyżki ciemnego kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 dużych łyżek mąki pszennej tortowej
    szczypta soli
    Ciasto orzechowe:
    5 białek
    200 g włoskich orzechów
    3/4 szklanki cukru
    1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
    1 duża łyżka mąki pszennej tortowej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem budyniowy:
    5 żółtek
    200 gramów masła lub margaryny
    1/2 l mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 budyń waniliowy/śmietankowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej

    Dodatkowo:
    polewa czekoladowa / czekolada 100 g
    3 łyżki śmietanki 36%
Wystaw ocenę:

4.39 (230 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Kawowa "marysieńka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt czekoladowy
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jajka muszą być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy cukier całkowicie się rozpuści dodajemy po 1 żółtku nie przerywając miksowania. Gdy dodamy wszystkie żółtka, do masy przesiewamy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Krótko mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników.

    Blaszkę o wymiarach 25x38 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy ok. 30-35 minut.
  • 2. Ciasto orzechowe
    Orzechy siekamy średnio drobno. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie do masy przesiewamy obie mąki i proszek do pieczenia, mieszamy szpatułką tylko do połączenia składników. Na końcu dodajemy orzechy i krótko mieszamy. Blaszkę o tych samych wymiarach lub tą samą w której piekliśmy biszkopt wykładamy nowym papierem do pieczenia. Ciasto równo wylewamy, pieczemy w 180C przez 30 min
  • 3. Krem budyniowy
    Odmierzamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy żółtka, budyń i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy blenderem na gładko. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Gdy zacznie wrzeć wlewamy zmiksowane mleko z żółtkami i podgrzewamy, aż do zagotowania cały czas energicznie mieszając by nie powstały grudki. Odstawiamy do wystudzenia.

    Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy mikserem na puszystą masę, stopniowo, łyżka po łyżce dodając ostudzony budyń. Miksujemy do połączenia składników.
  • 4. Wykonanie całości:
    Ciasto czekoladowe za pomocą ostrego noża przecinamy na dwa blaty.

    1 część biszkoptu
    1/2 ponczu
    1/2 kremu
    ciasto orzechowe
    1/2 kremu
    1 część biszkoptu
    1/2 ponczu

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pod koniec dodając śmietankę. Ciasto równo polewamy przygotowaną polewą. Ciasto przechowujemy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować