1 kg świeżych rydzów
liście laurowe
3 łyżeczki soli
pieprz kolorowy ziarnisty
ziele angielskie
gorczyca
Zalewa
600ml wody
250 ml octu 10%
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania przepisu:
Marynowane rydze
1.
Grzyby delikatnie lecz bardzo dokładnie oczyszczamy, myjemy.
Grzyby w całości bądź pokrojone na mniejsze kawałki obgotowujemy w wodzie z 3 łyżeczkami soli około 15 minut.
2.
Grzyby wyciągamy z wody i wkładamy do wcześniej sparzonych słoików.
Do słoików z grzybami wkładamy po liściu laurowym, kilka ziaren pieprzu, ziela oraz gorczycy.
3.
Składniki na zalewę gotować przez 15 minut.
Gorącą zalewą zalewamy grzyby. Szczelnie zakręcamy słoiki
4.
Pasteryzujemy 30 minut.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze