Marynowane rydze

  • wyświetlono: 1450 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Rydze to szlachetne grzyby, najlepiej smakują podsmażone na maśle, lecz gwarantuje,że te marynowane zachwycą każdego swym wyjątkowym smakiem.

uuuuuunazwy-1

Składniki

1 kg świeżych rydzów
liście laurowe
3 łyżeczki soli
pieprz kolorowy ziarnisty
ziele angielskie
gorczyca

Zalewa
600ml wody
250 ml octu 10%
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru


Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Marynowane rydze

  • 1. Grzyby delikatnie lecz bardzo dokładnie oczyszczamy, myjemy.
    Grzyby w całości bądź pokrojone na mniejsze kawałki obgotowujemy w wodzie z 3 łyżeczkami soli około 15 minut.
  • 2. Grzyby wyciągamy z wody i wkładamy do wcześniej sparzonych słoików.
    Do słoików z grzybami wkładamy po liściu laurowym, kilka ziaren pieprzu, ziela oraz gorczycy.
  • 3. Składniki na zalewę gotować przez 15 minut.
    Gorącą zalewą zalewamy grzyby. Szczelnie zakręcamy słoiki
  • 4. Pasteryzujemy 30 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylagrzybyRydzePrzetworymarynowane rydzekonkurs_fotogrzybowe przetworywekrdzedo sloika
 

Komentarze

Podobne przepisy

Marynowana rzodkiewka

Dodane przez: jolantagłówka

Marynowane rzodkiewki

Mój sposób na to, by zatrzymać...

Gruszki marynowane

Dodane przez: bogusia82

Gruszki marynowane

W moim ogrodzie było dużo gruszek,jak...

grzybki marynowane

Dodane przez: Urszula Sadowa

Grzybki marynowane

przepis na te marynowane grzybki...

marynowana papryka

Dodane przez: duszek

PAPRYKA MARYNOWANA W SŁOIKACH

Miło jest wyjąć do obiadu, słoiczek...

Pomidorki marynowane

Dodane przez: Goszka

Pomidorki marynowane

Większość warzyw nadaje się do...

pieczarki marynowane

Dodane przez: benka

Pieczarki marynowane

Pieczarki w delikatnej zalewie...