Marchewkowe szaleństwo po francusku, z szczyptą pikanterii

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Kreatywne gotowanie to dla mnie fajne wyzwanie. Trzy podstawowe składniki zostały wskazane i jedno przeze mnie dobrane. Marchew, śmietana, ciasto francuskie to składniki podstawowe, a ja dodałam bataty, bo dla mnie są w smaku wyjątkowe. Przypraw, ziół, czy składników roboczych (sól, cukier, woda, olej do smażenia, ocet winny, oliwa, bułka tarta do panierowania żelatyna) można było używać do woli, kto jakie lubi, kto jakie woli. Ja na przystawkę postawiłam i na cieście francuskim masę z marchewki, śmietanki i batata zrobiłam.
Całość fajnie została doprawiona, a następnie schłodzona.

  • 50 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu: (na okrągłą formę o średnicy ok 26 cm)
    1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g,
    700 g obranej marchewki,
    200 ml słodkiej śmietanki 30%,

    składnik podstawowy dodatkowy:
    300 g obranego batata,

    składniki robocze:
    200 ml słodkiej śmietanki 30%,
    250 ml wody,
    świeżo mielone papryczki chili do smaku,
    1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą,
    1 łyżeczka cukru trzcinowego,
    sól do smaku (ok. 1 łyżeczka),
    ½ łyżeczki przyprawy garam masala,
    20 g żelatyny spożywczej (na ok. 1 l płynu),

    dekoracja:
    ciasto francuskie,
    zielona pietruszka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Marchewkowe szaleństwo po francusku, z szczyptą pikanterii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto rozwijamy i przekładamy na blasze od piekarnika.
    Pieczemy w 185°C ok. 20 min, na złoty kolor. Pozostawiamy do przestygnięcia.
    W tym czasie przygotowujemy masę warzywną.
    Marchew, batat kroimy na plasterki.
    Przekładamy do garnka o szerokim dnie, wlewamy wodę i gotujemy pod przykryciem.
    W między czasie dodajemy cukier, pieprz, chili i sól, gotujemy na al dente.

    Ugotowane, warzywa z powstałym wywarem i garam masala, dokładnie miksujemy.

    W rondelku zagotowujemy śmietankę, wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy trzepaczką, do jej całkowitego rozpuszczenia.

    Śmietankę przelewamy do zmiksowanych (najlepiej gorących) warzyw, całość miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
    Na końcu doprawiamy chili do smaku, ma być na ostro, wyraziście.

    Formę na tortownicę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (dno i boki jednym kawałkiem papieru). Przestudzone ciasto łamiemy na drobne kawałki i przekładamy je do formy. Wyrównujemy je na dnie i rozsuwamy niewielką ilość na boki.

    Ciepłą masę warzywną przekładamy na rozkruszone ciasto francuskie, wierzch wyrównujemy.
    Ciasto studzimy, następnie przekładamy do lodówki min. 2 godz. do stężenia.

    Zapewne dziwicie się, dlaczego tak ciasto francuskie przygotowałam :) chciałam, żeby było szybciej i łatwiej. Masa też fajnie się z nim połączyła, łatwo kroić, czasem trzeba zrobić coś całkiem inaczej. Warto być kreatywnym.

Porady

Kawałek ciasta można odciąć, uformować kształt marchewki, upiec, przyda się do ozdobienia. Razem z zieloną pietruszką wyjdzie jadalna marchewka :).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować