Marcepanowy baranek

3 (1 ocen)

  • Dla 7 osób
  • Średni

Pyszny i pachnący. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Ucieszy szczególnie dzieci i będzie wspaniałym podarunkiem świątecznym. Najszybciej udekorujemy go lukrem.

  • Dla 7 osób
  • Średni

Składniki:


  • - masa marcepanowa: 100 gramów
    - jaja: 2 sztuki
    - masła: 75 gramów

    - mąka pszenna: 20 gramów
    - olejek migdałowy: 1 łyżeczka
    - mąka ziemniaczana: 20 gramów
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery

Marcepanowy baranek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Marcepanowy baranek 1. Wykonanie:

    Wszystkie składniki przechowywane w lodówce wyjąć z lodówki ok 1 godziny przed przystąpieniem do pieczenia, tak aby nagrzały się do temperatury pokojowej. Wsunąć blachę do pieczenia na najniższą szynę piekarnika i wstępnie nagrzać piekarnik do 175 st.
    Wymieszać masę marcepanową z cukrem i cukrem waniliowym.
    Dodać masło i wymieszać.
    Dodać jajka, sól i olejek migdałowy. Mieszać aż do powstania gładkiej masy.
    Przesiać mąkę do oddzielnej miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
    Połączyć wymieszane mąki z resztą ciasta.
    Formę natłuścić masłem. Napełnić ciastem. Piec baranka ok 30-35 minut w temp 175 st.
    Baranka udekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować