Pyszny i pachnący. Nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole. Ucieszy szczególnie dzieci i będzie wspaniałym podarunkiem świątecznym. Najszybciej udekorujemy go lukrem.
Dla 7 osób
Średni
Składniki:
- masa marcepanowa: 100 gramów
- jaja: 2 sztuki
- masła: 75 gramów
Marcepanowy baranek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Wszystkie składniki przechowywane w lodówce wyjąć z lodówki ok 1 godziny przed przystąpieniem do pieczenia, tak aby nagrzały się do temperatury pokojowej. Wsunąć blachę do pieczenia na najniższą szynę piekarnika i wstępnie nagrzać piekarnik do 175 st.
Wymieszać masę marcepanową z cukrem i cukrem waniliowym.
Dodać masło i wymieszać.
Dodać jajka, sól i olejek migdałowy. Mieszać aż do powstania gładkiej masy.
Przesiać mąkę do oddzielnej miski i wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia.
Połączyć wymieszane mąki z resztą ciasta.
Formę natłuścić masłem. Napełnić ciastem. Piec baranka ok 30-35 minut w temp 175 st.
Baranka udekorować.
Komentarze