Marcepanowy baranek

4.48 (173 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja pasja to przyrządzanie różnych dań – od głównych po ciasta i desery. Przepis na baranka mam od babci.

Składniki:

  • 50 dag cukru pudru
    70 dag mleka w proszku
    łyżka masła
    jajko
    średni ziemniak
    olejek migdałowy
    forma aluminiowa do pieczenia baranka
    2 ziarna ziela angielskiego
    wstążka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (173 ocen)

Zobacz również:

Baranek wielkanocny Desery

Marcepanowy baranek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaka obieramy i gotujemy. Mleko mieszamy z cukrem pudrem, masłem, jajkiem, ziemniakiem i olejkiem. Wyrabiamy masę. Jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy mleka w proszku, a jeśli za sucha–masła. Formujemy kulę.
  • 2. Formę do baranka skręcamy, smarujemy masłem i wylepiamy masą. Odwracamy (baranek ma stać na głowie) i pozostawiamy na dobę w temperaturze pokojowej. Masa powinna stwardnieć.
  • 3. Formę rozkręcamy, ostrożnie wyjmujemy baranka. Oczy robimy z ziela angielskiego. Zawiązujemy wstążkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Baranek Wielkanocny

To może cię zainteresować