Moja pasja to przyrządzanie różnych dań – od głównych po ciasta i desery. Przepis na baranka mam od babci.
Składniki:
50 dag cukru pudru
70 dag mleka w proszku
łyżka masła
jajko
średni ziemniak
olejek migdałowy
forma aluminiowa do pieczenia baranka
2 ziarna ziela angielskiego
wstążka do dekoracji
Marcepanowy baranek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaka obieramy i gotujemy. Mleko mieszamy z cukrem pudrem, masłem, jajkiem, ziemniakiem i olejkiem. Wyrabiamy masę. Jeśli jest zbyt rzadka, dodajemy mleka w proszku, a jeśli za sucha–masła. Formujemy kulę.
2.Formę do baranka skręcamy, smarujemy masłem i wylepiamy masą. Odwracamy (baranek ma stać na głowie) i pozostawiamy na dobę w temperaturze pokojowej. Masa powinna stwardnieć.
Komentarze