Malinowo-budyniowe naleśniki

0 (0 ocen)

To letnia wersja na przygotowanie naleśnikowego obiadu. Choć zimą także możemy je przygotować używając mrożonych malin:).

Składniki:

  • Patelnia o średnicy 18 cm

    Ciasto na około 10 naleśników:
    • ¾ szklanki mąki,
    • 1 duże jajko,
    • 1,5 szklanki mleka
    • 2 łyżki cukru
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    • Olej do smażenia,

    Budyń:
    • 1 litr mleka,
    • 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 2,5 szklanki malin,
    • Cukier do smaku (około 2 łyżki),
    Dodatkowo:
    • świeże owoce do dekoracji,
    • 3-6 kostek białej czekolady do dekoracji,
    • Świeże listki maliny do dekoracji

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Naleśniki

Malinowo-budyniowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko przelewamy do miski. Dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta. Miksujemy dokładnie. Z gotowego smażymy naleśniki wylewając porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy z obu stron do zrumienienia.

    Gotowe przekładamy budyniem malinowym. Dekorujemy świeżymi owocami, posypujemy startą białą czekoladą i smakujemy!
  • 2. BUDYŃ: Maliny miksujemy i przecieramy przez sito by usunąć z nich pestki.
    Połowę mleka łączymy z otrzymanym sokiem i zagotowujemy. W drugiej połowie mleka rozpuszczamy mąkę. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń, słodzimy do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować