Trsukawkowy torcik przekładany tym,co najbardziej lubimy,truskawkami i...w tym przypadku owocami kiwi,serkiem mascarpone,galaretką,bitą śmietaną z dodatkiem wanilii.
"mała charlotta" z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gotujemy 400 ml wody,wsypujemy do niej zawartość opakowania galaretki cytrynowej.Odstawiamy,aby wystygła.Umieszczamy w lodówce na 20 minut.W tym czasie ubijamy śmietanę (z dodatkiem cukru waniliowego) do momentu uzyskania gęstej konsystencji.Mieszamy serek mascarpone z 3 łyżkami bitej śmietany.Resztę bitej smietany mieszamy z wiórkami kokosowymi.
2.Z gotowego spodu biszkoptowego wycinamy 3 sztuki okrąłych mniejszych spodów biszkoptowych.Do tego celu używam specjalnej wycinarki(jak na zdjęciu).
3.Truskawki myjemy,pozbawiamy szypułek,kroimy w plasterki.
4.Wycięte spody biszkoptowe smarujemy bitą smietaną połączoną z
wiórkami kokosowymi i układamy jeden na drugim(spód/krem,ponownie spód/krem,spód/krem).Wokół takiej wstępnej wersji tortu układamy biszkopty(ponieważ jest to mini-charlotta potrzebujemy około 10 sztuk podłużnych biszkoptów,które wczesniej przycinamy do odpowiedniej wysokości).Na kremie układamy plasterki truskawek.Wokół charlotty zawiązujemy ozdobną wstążkę.
5.Na warstwie truskawek układamy kawałki kiwi(jak na zdjęciu).
6.Teraz na warstwy owoców wylewamy tężejącą galaretkę cytrynową.Torcik wstawiamy do lodówki na 20 minut.Nastepnie szprycą nakłądamy na wierzch tortu krem mascarpone.Całość wstawiamy ponownie do lodówki na 80 minut.
7.Po wyjęciu tortu z lodówki na kremie mascarpone układamy plasterki truskawek.
Komentarze