Mała Pyzia

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mała Pyzia - delikatne ciasto.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT:
    - 6 jaj
    - 1 szkl. cukru kryształu
    - 1 szkl. mąki
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    MASA Z JABŁEK
    - 1,2kg jabłek
    - 1 galaretka pomarańczowa
    - 1 łyżka masła
    - 2 łyżki cukru
    MASA JOGURTOWA
    - 1 litr jogurtu owocowego (u mnie brzoskwinia- marakuja)
    - 1 galaretka brzoskwiniowa
    - 1 łyżeczka żelatyny
    ŚMIETANA
    - 400g śmietany 30%
    - 2 łyżeczki żelatyny
    - 4-5 łyżek cukry pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Mała pyzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na końcu mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Lekko wymieszać. Piec w temp. 180* około 30 min.
    MASA Z JABŁEK
    Masło roztopić dodać jabłka utarte na grubych oczkach oraz cukier, przez chwilkę prażyć.
    Dodać suchą galaretkę i jeszcze przez chwile prażyć na wolnym ogniu. Jabłka odstawić i czekać aż ostygną po czym wyłożyć na biszkopt, na jabłka układamy okrągłe biszkopty.
    MASA JOGURTOWA
    Galaretkę i żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wody, gdy zacznie tężeć dodać do jogurtu.
    Całość dokładnie wymieszać, wylać na na biszkopty.
    ŚMIETANA
    Śmietanę ubić, dodać cukier puder oraz żelatynę rozpuszczoną w 1/4 szklanki wody, dokładnie wymieszać. Gdy zacznie tężeć układamy kupki bitej śmietany za pomocą szprycy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować