Makowiec z owocami i galaretką

4.48 (161 ocen)

Bardzo lubię makowce. Ten jest bardzo szybki w przygotowaniu, a wyjątkowo smaczny. Masa makowa jest wilgotna i nadziana bakaliami i czekoladowymi rodzynkami. Wszystko zwieńcza pomarańczowa galaretką z bananem i mandarynkami.

Składniki:

  • Spód:
    125 g margaryny
    2 jajka
    3/4 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki cukru pudru
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa makowa:
    900 g gotowej masy makowej z bakaliami
    2 jajka
    50 g rodzynek w czekoladzie z rumem
    0,5 szklanki cukru
    3/4 szklanki kaszy manny
    Dodatkowo:
    1 banan
    5 mandarynek
    1 galaretka pomarańczowa
    1,5 szklanki wrzątku
Wystaw ocenę:

4.48 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Makowiec Desery

Makowiec z owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo dodajemy jajka. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dosypujemy do margaryny i jajek. Miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy i rozsmarowujemy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm.
    Masa makowa:
    Jajka ubijamy z cukrem na puszysta pianę. Dodajemy gotową masę makową i kasze manną. Miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy. Rodzynki w czekoladzie wciskamy w mak. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 45 minut. Studzimy.
    Wierzch:
    Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Banana kroimy w półplasterki, mandarynki obieramy z łupinek i dzielimy na cząstki. Przekładamy do galaretki, mieszamy. Całość przelewamy na wystudzone ciasto. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

4.49 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Makowiec z galaretką

To może cię zainteresować