Makowiec z galaretką

4.49 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

To ulubione ciasto moich wnuków, dlatego piekę je nie tylko na święta. Aż miło patrzeć, jak szybko znika z talerza.

Składniki:

  • Ciasto: 30 dag mąki
    ● 2 jajka
    ● 25 dag miękkiego masła
    ● żółtko
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 15 dag cukru
    Masa makowa:
    ● 1/2 kg maku
    ● 5 jajek
    ● szklanka cukru
    ● 10 dag masła
    ● 1-2 łyżeczki miodu
    ● olejek migdałowy
    ● bakalie
    ● czerwona galaretka
Wystaw ocenę:

4.49 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makowiec z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak zaparzamy i dwukrotnie
    mielimy. Składniki ciasta zagniatamy i wkładamy na około
    30 minut do lodówki. Ciastem
    wyklejamy blachę wysmarowaną
    tłuszczem.
  • 2. Galaretkę przygotowujemy
    według przepisu na opakowaniu.
    Żółtka ucieramy z cukrem
    na puch i nadal ucierając, stopniowo
    dodajemy mak. Wlewamy
    olejek, wkładamy miękkie
    masło, miód i bakalie, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywną
    pianę i delikatnie mieszamy
    z masą makową. Wykładamy na
    ciasto. Pieczemy ok. godziny wtemperaturze
    180 °C. Po wystudzeniu zalewamy
    tężejącą galaretką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować