Makowiec w kratkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka łączymy z cukrem i cukrem waniliowym, ucieramy na kogel mogel. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, siekamy nożem razem z zimnym masłem do konsystencji żwirku. Następnie łączymy obie masy, dodajemy łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany. Wyrabiamy ciasto szybko, do połączenia składników. Dzielimy gotowe ciasto na dwie części - 2/3 i 1/3. Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
2.Mak z puszki przekładamy do dużej miski. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy go do maku, wlewamy olejek migdałowy i mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Gotową pianę łączymy delikatnie z masą makową. 2/3 ciasta wykładamy na spód i boki blaszki o wymiarach 25x30 cm. Wylewamy na ciasto masę makową.
3.Na wierzchu układamy kratkę z rozwałkowanej 1/3 ciasta. Smarujemy ją żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 °C ( góra-dół bez termoobiegu) na 50 minut.
4.Upieczony makowiec zostawiamy w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach na 15 minut. Po tym czasie wykładamy go na kratkę kuchenną do całkowitego przestudzenia.
Pyszny, świąteczny makowiec gotowy!
Komentarze