Makowiec w kratkę

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Świąteczny makowiec na kruchym cieście z kratką na wierzchu. Proste, świąteczne ciasto.

  • 1 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki tortowej
    250 g masła
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    8 g cukru waniliowego
    3 żółtka
    1 łyżka gęstej śmietany
    Masa makowa:
    puszka maku 850 g
    2 żółtka
    5 białek
    3 łyżki cukru
    kilka kropli olejku migdałowego
    szczypta soli
    1 żółtko i 3łyżki mleka do posmarowania kratki na makowcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Makowiec

Makowiec w kratkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • p 1. Żółtka łączymy z cukrem i cukrem waniliowym, ucieramy na kogel mogel. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, siekamy nożem razem z zimnym masłem do konsystencji żwirku. Następnie łączymy obie masy, dodajemy łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany. Wyrabiamy ciasto szybko, do połączenia składników. Dzielimy gotowe ciasto na dwie części - 2/3 i 1/3. Zawijamy je w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę.
  • p 2. Mak z puszki przekładamy do dużej miski. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel mogel. Dodajemy go do maku, wlewamy olejek migdałowy i mieszamy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Gotową pianę łączymy delikatnie z masą makową. 2/3 ciasta wykładamy na spód i boki blaszki o wymiarach 25x30 cm. Wylewamy na ciasto masę makową.
  • p 3. Na wierzchu układamy kratkę z rozwałkowanej 1/3 ciasta. Smarujemy ją żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
    Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 °C ( góra-dół bez termoobiegu) na 50 minut.
  • p 4. Upieczony makowiec zostawiamy w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach na 15 minut. Po tym czasie wykładamy go na kratkę kuchenną do całkowitego przestudzenia.
    Pyszny, świąteczny makowiec gotowy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka tortowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować