Chcecie może przepis na przepyszny makowiec ? w takim wypadku zapraszam na blog gdzie znajduje się dokładny opis oraz zdjęcia kolejnością co jak wykonać
30 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
składniki na ciasto maślane :
3,5 szklanki mąki pszennej,
10 łyżek cukru pudru,
1,5 kostki masła prawdziwego 200 g kostka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa makowa :
1 opakowanie masy makowej z bakaliami 850 g,
8 jajek rozmiar M,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
4 łyżki bułki tartej drobnej,
1 masło prawdziwe 200 g,
0,5 szklanki cukru
dodatkowo :
2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta,
1 mała szczypta soli drobnej
Makowiec na cieście maślanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na początek ubić pianę z białek ze szczyptą soli a następnie przygotować ciasto wyrabiając je ręką tak aby powstała kruszonka
2.Następnie przygotować masę makową ,żółtka ubić z cukrem na pulchną masę a po ubiciu dodać masę makową, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia i zmiksować w jedną całość
3.Do przygotowanej masy makowej stopniowo dodawać pianę z białek i wymieszać łyżką, następnie do blaszki 35/25 wyłożonej papierem wysypać większą część ciasta na nie masę makową i na masę pozostałą część ciasta. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec 60 minut
4.Upieczone ciasto studzić w uchylonym piekarniku, po ostygnięciu w lodówce a następnego dnia obsypać cukrem pudrem
Komentarze