Makowiec na cieście maślanym

3.67 (3 ocen)

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Chcecie może przepis na przepyszny makowiec ? w takim wypadku zapraszam na blog gdzie znajduje się dokładny opis oraz zdjęcia kolejnością co jak wykonać

  • 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki na ciasto maślane :

    3,5 szklanki mąki pszennej,
    10 łyżek cukru pudru,
    1,5 kostki masła prawdziwego 200 g kostka,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    masa makowa :

    1 opakowanie masy makowej z bakaliami 850 g,
    8 jajek rozmiar M,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    4 łyżki bułki tartej drobnej,
    1 masło prawdziwe 200 g,
    0,5 szklanki cukru
    dodatkowo :

    2 łyżki cukru pudru do posypania ciasta,
    1 mała szczypta soli drobnej
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Makowiec na cieście maślanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • makowiec 1. Na początek ubić pianę z białek ze szczyptą soli a następnie przygotować ciasto wyrabiając je ręką tak aby powstała kruszonka
  • makowiec 2. Następnie przygotować masę makową ,żółtka ubić z cukrem na pulchną masę a po ubiciu dodać masę makową, bułkę tartą oraz proszek do pieczenia i zmiksować w jedną całość
  • makowiec 3. Do przygotowanej masy makowej stopniowo dodawać pianę z białek i wymieszać łyżką, następnie do blaszki 35/25 wyłożonej papierem wysypać większą część ciasta na nie masę makową i na masę pozostałą część ciasta. Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec 60 minut
  • makowiec 4. Upieczone ciasto studzić w uchylonym piekarniku, po ostygnięciu w lodówce a następnego dnia obsypać cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować